2024. április 29. - Péter

Megjelent a névtár

Megjelent a ferences rend névtára és a református szeretetszolgálat címtára. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye szerint a 130 oldalas névtár tartalmazza a ferencesek magyarországi történetét, az egyes rendházak múltjának és jelenének
2008. április 15. kedd 08:34 - Hírextra

Adataik szerint Magyarország legnépesebb férfi szerzetesi közösségének, amely a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány nevet viseli, 113 tagja van, közülük 88-an papok.
Mint írták, a rendtartomány 2006-ban alakult a két korábbi magyarországi ferences provincia (kapisztránusok és mariánusok) egyesülésével. Tizennégy rendházuk van, ebből négy a fővárosban, öt a Dunántúlon, négy az ország keleti felében, egy pedig Kárpátalján. Utóbbi úgy jött létre, hogy Magyarországról települtek át az ukrajnai Beregszászra ferencesek.

A rendházakhoz kapcsolódó templomokban a ferencesek lelkipásztori munkát végeznek, nyolc oktatási, négy szociális és négy kulturális intézményük van. Ferences vezetés alatt működik a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely és az ország legforgalmasabb temploma a budapesti Ferenciek terén - áll a közleményben.

Ismertetésük szerint a ferencesek még alapítójuk, Assisi Szent Ferenc életében telepedtek meg Magyarországon, és azóta is folyamatosan, még a török hódoltság korában is helyükön maradtak.
A ferences rend világviszonylatban is az egyik legnépesebb szerzetesi közösség, több mint 16 ezer rendtagjuk van, csak a jezsuiták és a szaléziek vannak többen. A ferencesek Magyarországon viszont a legnépesebb közösség, amely létszámában jelenleg kevéssel megelőzi a jezsuitákat - adta hírül az MKPK sajtóirodája.

A Kárpát-medence református missziói és diakóniai szolgálatainak címtára a szeretetszolgálati iroda szerkesztésében és kiadásában első alkalommal jelent meg, amely 250 oldalon színes fényképekkel mutatja be a Kárpát-medencében működő intézményeket, szolgálatokat, elérhetőségeikkel együtt - közölte a református hírlevél.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a kötet előszavában írta: "Emlékeztessen bennünket ez a kiadvány arra, hogy bátran fordulhatunk egymáshoz segítségért, szolgálatért, és másokat is bátoríthatunk arra, hogy ha segítségre van szükség, jó reménységgel kereshetik a református diakóniai szolgálatokat, ennek a címtárnak a segítségével is".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását