2024. április 29. - Péter

Szakmai kollégium az otthonszülés feltételeiről

Az Egészségügyi Minisztérium valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium közösen dolgozza ki, hogy milyen feltételekkel szülhetnek otthon a kismamák. Ennek részletei már körvonalazódnak, de a szakmai szervezet végleges javaslatára még egy-két hétig v
2007. november 2. péntek 19:57 - Hírextra
Az egészségügyi tárca januártól vezetné be azokat a szabályokat, amelyek alapján a kismamák otthon is világra hozhatnák gyermeküket. Szabó István egyelőre nem tud arról, hogy, amint azt a tárca vezetője több lapnak nyilatkozta: a törvénytervezet már elkészült. A szakmai kollégium elnöke elmondta: úgy tudja, a jogszabály a testületük javaslatai alapján készül, ennek végleges változatát viszont még nem küldték el a minisztériumnak.

A szakmai kollégium egyébként továbbra sem ajánlja az otthonszülést, de ha valaki az önrendelkezési jognak megfelelően mégis ezt a kockázatos utat választja, szigorú feltételeknek kell megfelelnie - mondta az elnök. A kollégium végleges javaslatában például pontosan körülírják majd kik azok, aki otthon szülhetnek. Eszerint azok a nők például, akiknek a méhén korábban már végeztek valamilyen műtétet, akiknek magzata medence fekvésű, akik elmúltak 35 évesek, akiknek nagy súlyú a magzatuk, csak kórházban hozhatják világra gyermeküket.

Eddig az is teljesen tisztázatlan volt, hogy kik vezethetnek le otthoni szülést. A kollégium végleges javaslata ezt is pontosítja majd. Szabó István elmondta: szerintük csak 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkező orvos vezethetné a szülést és csak olyan szülésznő lehetne jelen, akinek szintén 10 éves tapasztalata és főiskolai végzettsége van.

Azoknak a kismamáknak, illetve családjuknak, akik otthon akarnak szülni, be kellene szerezni az ÁNTSZ-engedélyét - mondta az elnök. Biztosítani kellene azt is, hogy olyan műszerek álljanak rendelkezésre, amelyek a szülés közben ellenőrizni tudják kismama és a magzat állapotát.

Szabó István elmondta a javaslat tartalmazza majd, hogy az otthonszülésről tudnia kell majd a legközelebbi kórháznak, előtte értesítenie kell majd a mentőszolgálatot is, ha bármilyen komplikáció adódna, azonnal segíthessenek. Az elnök szerint a legideálisabb az lenne, az otthonszülés közben a ház előtt egy mentőautó állna, de valószínűleg ez nem megoldható - tette hozzá.

Sajtóinformációk szerint a társadalombiztosítási támogatná majd azokat, akik megfelelnek a feltételeknek és kórházon kívül akarnak szülni. Egyelőre azonban tisztázatlan még, hogy az otthonszülők pontosan mekkora összeget és hogyan kaphatnák meg a pénzt: a szakszemélyzetnek vagy a családnak folyósítanák, előre vagy utólag fizetnék ki. Szabó István elmondta: tudomása szerint eddig az otthonszülés átlagosan csaknem 150 ezer forintjába került egy családnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását