2022. szeptember 28. - Vencel

Horn: az SZDSZ a koalíció felmondására készül

Az SZDSZ a koalíció felmondására és konstruktív ellenzéki szerepre készül - ezt Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője, a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára mondta Nyíregyházán, sajtótájékoztatón csütörtökön.
2008. április 10. csütörtök 18:36 - Hírextra

A megyék egy részében, ahol a választmányi üléseken már megtárgyalták a kialakult helyzetet, a nagy többség támogatta ezt az elképzelést - mondta a politikus. Hozzátette: ha jól emlékszik, mindössze két helyen szavaztak nemmel a koalícióból való kilépésre, további egy-két helyen pedig bizonytalan volt a megyei választmány.

Horn Gábor hangsúlyozta: a végső döntést az április 27-ei küldöttgyűlés mondja ki a kérdésben. Elismerte, hogy ez "nehéz döntés lesz a párt számára, ő személy szerint sem örül neki, de nincs más választás".

Magyarázatként kifejtette: nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két héttel ezelőtti nyilatkozata volt a döntési helyzet kialakulásának oka; az SZDSZ azt érzékelte, különösen a márciusi népszavazást követően, hogy az MSZP visszalépésre készül a reformoktól.

Szerinte ez leginkább az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban nyilvánult meg, de hasonló volt a helyzet a közigazgatás átszervezését illetően is. Mint mondta, Szetey Gábor személyügyi államtitkár éppen ezért távozott tisztségéből.

Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a szocialisták nem készülnek az adó- és a közteherviselés átalakítására, nem kívánnak hozzányúlni a szociális támogatási rendszerhez sem, pedig a gazdaság versenyképességének érdekében ez elkerülhetetlen - fűzte hozzá.

Döntő a koalíció felmondási javaslat megfogalmazásánál az is, hogy mi a jó az országnak: az, ha az SZDSZ együtt döcög tovább a kormánykoalícióval, vagy ha határozott jelzést ad, miszerint ez így nem mehet tovább - hangsúlyozta Horn Gábor.

Újságírói kérdésre válaszolva a párt ügyvivője arra is kitért, hogy "a konstruktív ellenzéki szerep az SZDSZ számára a parlament előtti megállapodást jelenti majd", azt, hogy a liberális párt a parlamenti vitában foglal állást arról, támogatja-e szavazataival az adott kormányelőterjesztést, vagy nem.

Horn Gábor cáfolta, hogy Horváth Ágnes menesztése váltotta volna ki a koalíciós válságot. Azt mondta: tudomásul vették volna a kormányfő leváltási kezdeményezését, hiszen az egészségügyi miniszter nehéz, sziszifuszi munkával a kormány programját hajtotta végre, s egyébként is "Gyurcsány Ferencnek volt, van joga bárkit felállítani a tárca éléről".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását