2024. április 20. - Tivadar

A pilóta sosem kért bocsánatot

A világ első atomcsapásának japán túlélői sajnálják, hogy az amerikai pilóta, aki ledobta az atombombát Hirosimára, anélkül halt meg, hogy bocsánatot kért volna - írja az AFP francia hírügynökség pénteken. Paul Warfield Tibbets csütörtökön halt meg ohiói
2007. november 2. péntek 16:54 - Hírextra
Az amerikai pilóta vezette azt a B-29-es repülőgépet, amiről 1945. augusztus 6-án az atombombát ledobták a japán Hirosima városára. A bomba elpusztította a várost, 140 ezer ember azonnal meghalt. További 80 ezren később, a sugárzás okozta betegségekben vesztették életüket.

Egy most 79 éves hirosimai túlélő, Tohei Nori azt mondta az AFP-nek, szerette volna, ha Tibbets ellátogat a városba, és saját szemével nézi meg, mit tett. A pilóta azzal érvelt, amivel az amerikai kormány is: japán és amerikai életek millióit mentették meg azzal, hogy az atomcsapással véget vetettek a második világháborúnak. Tibbets járt Nagaszakiban pár héttel azután, hogy augusztus 9-án ledobták a második atombombát a városra. "A legátkozottabb dolog, amit valaha láttam. Az utcák hullámosak lettek" - mondta a pilóta 2003-ban a Columbus Dispatch ohiói napilapnak.

Az Egyesült Államok hivatalosan sosem kért bocsánatot az atomtámadásokért.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását