2024. május 7. - Gizella

Az Anyegin mint homoszexuális szerelmi dráma

Homoszexuális történetként vitte színre Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyegin című operáját a lengyel színház fenegyereke, Krzysztof Warlikowski Münchenben. A Mindenszentek előestéjén tartott premieren a közönség fele pfujozott, a másik fele bravózott.
2007. november 2. péntek 16:48 - Hírextra
Az előadást vezénylő Kent Nagano, a Bayerische Staatsoper főzeneigazgatója kénytelen volt letenni a karmesteri pálcát, és megvárni, míg a nézőtéren elcsitulnak a kedélyek.

Az eredeti operában (Alekszandr Puskin verses költeménye alapján) Anyegin egy mindentől megcsömörlött cinikus fővárosi aranyifjú, aki visszautasítja egy vidéki nemes kisasszony, Tatyjana szerelmét, elcsábítja legjobb barátja, Lenszkij kedvesét, majd párbajban megöli Lenszkijt.

A lengyel rendezésben Anyegin és Lenszkij melegek, akiknek problémájuk van saját szexuális identitásukkal. A halálos végű párbaj pedig egy szomorú motel franciaágyában zajlik.

A rendező, Warlikowski abból indult ki, hogy a 19. századi orosz zeneszerző maga homoszexuális volt. A színre állításban pedig Ang Lee Túl a barátságon című Oscar-díjas filmjéből merítve az 1960-as évekbe helyezte a történetet, csőnadrágos férfiakkal, miniszoknyás nőkkel és fekete-fehér tévékészülékekkel. De vannak a színen félmeztelen cowboyok is, akik homoerotikus tánccal delejezik Anyegint, egy másik jelenetben transzvesztita férfikar táncol.

A Rzeczpospolita ((zsecsposzpolita)) című lengyel konzervatív napilap pénteken erőltetettnek nevezte a rendezés homoszexuális vonalát, de elismerően méltatta a nosztalgikus orosz hangulat megidézését.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását