2024. április 18. - Andrea, Ilma

Megosztott emlékezések

A Fidesz és az önkormányzat gróf Tisza István egykori miniszterelnök szobránál koszorúzott, az SZDSZ pedig az első világháborús emlékműnél az őszirózsás forradalomra emlékezett szerdán Debrecenben.
2007. november 1. csütörtök 08:08 - Hírextra

Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke emlékeztetett rá, hogy 89 évvel ezelőtt 1918. október 31-én gyilkolták meg gróf Tisza István miniszterelnököt.

A szónok utalt arra, hogy az első világháborút elvesztő Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, Magyarország területileg is jelentősen megcsonkolt, s mindezt az utókor óhatatlanul rávetítette a korszak miniszterelnökére is.

Ennek lehetett a következménye, hogy 1918. október 31-én az őszirózsás forradalom után Tisza Istvánt lakásában meggyilkolták.

Debrecenben immár hat éve örökíti meg szobor a miniszterelnök alakját a Debreceni Egyetemnél; közbenjárására alapították meg ugyanis az 1910-es években a felsőfokú intézményt a cívisvárosban.

A koszorúzásnál jelen volt a debreceni huszár hagyományőrző bandérium gyalogos díszegysége, amely annak az egykori huszárezred ruházatának élethű másolatát viseli, amelynek 1918 őszén gróf Tisza István volt a parancsnoka.

Néhány órával később az SZDSZ hajdú-bihari szervezete rendezett koszorúzást az első világháború áldozatainak debreceni emlékművénél, ahol az őszirózsás forradalomra és a liberális értékekre emlékeztek.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke kijelentette: egy üzenet az, ami összekapcsolja a magyarországi véres vagy vértelen forradalmakat, legyen szó az őszirózsás forradalomról, 1956-ról vagy a rendszerváltásról: ez pedig a szabadság, a kézzelfogható szabadság vágya.

A szónok szerint ez az, amit csak az SZDSZ tudott hitelesen képviselni a rendszerváltáskor.
Léderer András kérte a mintegy húsz egybegyűltet, hogy ezt soha ne adják fel. Utalt az őszirózsás forradalomban progresszív szerepet játszó Jászi Oszkárra, akit az SZDSZ elődjének is tekinthetnek. A jelenlévők számára utalva elmondta, hogy talán drámának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy 2000-en legyenek és megerősítsék a demokratikus szabadságjogokhoz való elkötelezettségüket.

Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke utalt arra, hogy hat éve, amióta felállították Tisza István szobrát Debrecenben, a liberálisok minden évben megemlékeznek az őszirózsás forradalomról.
A demokraták nem szobor ellen tüntetnek, hanem más helyen mondják el az első polgári demokratikus forradalomról a véleményüket.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását