2024. április 28. - Valéria

Schengeni beruházások keleten

Magyarország keleti határa egyben az Európai Unió keleti határa, mindez feltételezi a szigorú ellenőrzést. Ennek feltételeit javarészt uniós forrásokból teremtették meg a határőrségen - tájékoztatta az MTI-t Tanyik József alezredes, a Nyírbátori Határőr I
2007. október 31. szerda 08:10 - Hírextra

A nyírbátori, orosházi, kiskunhalasi és pécsi határőr igazgatóságok csaknem tízéves fejlesztéssel újították meg technikai, műszaki, fegyverzeti és ruházati állományukat.

"Mind az uniós csatlakozást szolgáló Phare-támogatásból, mind az úgynevezett schengeni alapból részesültünk" - mondja Tanyik József.

Az utóbbi keret például 42 milliárd forintos fejlesztést tett lehetővé, melyben szerepel a külső határok őrizetének megerősítése éppúgy, mint az országon belüli, úgynevezett mélységi ellenőrzés hatékonyságának növelése - tette hozzá.

A határőrség járműfejlesztési koncepciója keretében az idén 5,8 milliárd forint értékben 886 új járművet vettek, köztük terepjáró járőrkocsikat, kényszer-utaztató mikrobuszt, nagyteljesítményű motorkerékpárokat.

A több mint 10 milliárdos technikai fejlesztés része csaknem ötezer lövedékálló mellény beszerzése, ezernél több éjjellátó és 90 kézi hőkamera beállítása.

A határőrök kulturált elhelyezését 13 határrendészeti kirendeltség építésével, illetve felújításával valósították meg. Így Záhony, Barabás, Beregsurány, Csenger, Bátorliget, Biharkeresztes, Gyula, Szeged, Mórahalom, Bácsbokod, Bácsalmás, Hercegszántó és Siklós határrendészeti kirendeltségeinek felújítására 80-400 millió forintot fordítottak a schengeni alapból.

Minderről Nyírbátorban tájékozódhattak október végén a Magyarországra akkreditált nagykövetségek meghívott munkatársai is, akik vendégei voltak a bátorligeti határrendészeti kirendeltség új épülete átadási ünnepségének.

"A magyar határőrség schengeni csatlakozásról szóló jelentését 99,99 százalékban, csupán egy kérdés feltételével fogadta el az Európai Unió Brüsszelben" - tájékoztatta a vendégeket Béndek József altábornagy, a határőrség országos parancsnoka, hangsúlyozva, hogy a csatlakozó országok határőrizeti szervei közül a magyar felkészülés volt a legjobb.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását