2024. április 29. - Péter

Befogadtuk a kubaiakat

Befejezte a menekültügyi hatósági eljárást a hazánkba érkezett 28 kubai migráns ügyében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), ennek során menekültként ismerték el őket, és a napokban átvehetik személyazonosító okmányaikat - tájékoztatta szerdán
2007. október 31. szerda 21:33 - Hírextra
A kubai migránsok menekültként jogosulttá váltak - kevés kivételtől eltekintve - a magyar állampolgárokkal azonos módon történő munkavállalásra, amelynek elősegítéseként október 24-től intenzív, 360 órás nyelvtanfolyamon vesznek részt - tartalmazza a hivatal közleménye. A BÁH gondoskodott a kiskorú gyermekek életkorának megfelelő nevelési, oktatási intézményben történő elhelyezéséről is.

Mint írják, az elkövetkezendő időszakban a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével kezdetét veszi az az integrációs folyamat, melynek célja az önálló életvitelre való felkészítés. Az egy évig tartó program végrehajtásával kapcsolatos, az amerikai kormány által biztosított finanszírozás a Nemzetközi Migrációs Szervezet koordinációjával valósul meg.

A magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között létrejött megállapodás alapján 2007. október 9-én 28 kubai migráns érkezett hazánkba.

A 28 fős csoport döntően egyedülálló, felnőtt férfiakból áll, de kisebb részben találhatók közöttük gyerekek és hölgyek is.

A kubai menekültek az USA guantanamói támaszpontjáról érkeztek Budapestre, ahol három évet töltöttek el, miután nem sikerült Kubából az Egyesült Államokba szökniük. A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, azt követően, hogy szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra.

Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot.

A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe, de kritikai párbeszédet szorgalmaz a kubai kormányzattal, és széleskörű kapcsolatok kiépítését indítványozza a civil szféra és a békés ellenzék képviselőivel.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását