2024. április 20. - Tivadar

Az egriek a legjobbak

A zsűri döntése szerint Pintér Béla és társulata, valamint az egri Gárdonyi Géza Színház művészei állították színpadra a legérettebb produkciókat a hevesi megyeszékhelyen megrendezett XIX. Stúdiószínházi Fesztiválon - tájékoztatta szerdán az MTI-t a teátr
2007. október 31. szerda 11:24 - Hírextra

Pintér Béla és Társulata Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című saját ihletésű produkcióval, az egri Gárdonyi Géza Színház pedig Martin MacDonagh: A párnaember című darabjával érdemelte ki a helyi önkormányzat által felajánlott 400-400 ezer forintos díjat - közölte Pilisy Csenge, miután kedden, késő este átadták a díjakat.

Ugyancsak díjazták a Szabadkai Népszínház és az Újvidéki Művészeti Akadémia játékát. A szerbiai társulat Janus Glowacki: Negyedik nővér című művét állította színpadra - tette hozzá.

A szakmai zsűri legfőbb értékelési szempontja a minőség volt. A versenyprogramban szereplő hat előadás izgalmas, formabontó és útkereső. Többségük a vágyakat állította szembe a realitással, de korunk jelenségeivel és a bulvár médiával is foglalkoztak - tolmácsolta Koltai Tamás kritikus értékelését a referens.

Az idén egyébként, a versenyen kívül bemutatott darabokkal együtt hét előadást láthatott a közönség a XIX. Stúdiószínházi Találkozó keretében, amelynek immár második alkalommal adott otthont a hevesi megyeszékhely teátruma.

A műhelyek között szerepelt még a kecskeméti Katona József Színház Tasnádi István: Finito című verses komédiájával, a veszprémi Petőfi Színház pedig Garaczi László: Plazma című játékával érkezett Egerbe.

A beválogatott alternatív műhelyek több saját ihletésű darabbal mutatkoznak be, így a budapesti Part Produkciótól az Én egy szemüveges kisfiú vagyok című játékot láthatta a közönség, illetve versenyen kívül mutatta be Peter Shaffer: Equus című drámáját a vendéglátó társulat.

A stúdiószínházi találkozót 1986-ban hiánypótló rendezvényként hívták életre. Egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kényes előadásoknak is.

A program 1988-ban a színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltás óta pedig bemutatkozási lehetőséget jelent a határon túli magyar társulatoknak is - tette hozzá a sajtószóvivő.

Csizmadia Tibor, az egri társulat igazgató-főrendezője a díjkiosztón bejelentette: azt tervezik, hogy ezentúl kétévente, az Egri Tavaszi Fesztivál keretében rendezik meg a Stúdiószínházi Találkozót. Jövőre, a 20. jubileumi fesztivált pedig méltóképpen szeretnék megünnepelni - közölte Pilisy Csenge.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását