2024. április 26. - Ervin

Könyv ritkaságok az árverésén

Még az igazi könyvészeti ritkaságokat, bibliofil unikumokat is alacsony árról indítja 20. könyvárverésén a Krisztina Antikvárium. A november 10-i aukció anyagára kíváncsi leendő vásárlók egymásnak adják a kilincset a Roham utcai kereskedésben.
2007. október 30. kedd 14:07 - Hírextra

Az 516 tétel számos első kiadást, számozott, dedikált példányt tartalmaz. A kínálatban félszáz az 1850 előtti kiadvány, s téma szerint a verseskötetektől, szépirodalomtól a néprajzi, művészeti, földrajzi, jogi, hadtörténeti, politikai, vadászati, gasztronómiai kötetekig terjed a skála. Vannak térképek, metszetek, plakátok, aprónyomtatványok. De még két, igen szép, rajzos társasjáték is az 1800-as évek végéről.
A legtöbbet, 300 ezer forintot Tofeus Mihály A' Szent Soltarok Resolutioja című könyvéért kérik, amely "ki-nyomtattatott, a' Fejedelmi Méltóságok parancsolattyábúl s' koeltségével Kolosváratt, 1683-ban".
Egy Gvadányi József kötet éri el még a 100 ezer forint feletti sávot: az első kiadású "Tizen-kettődik Károly' Svétzia ország' királlyának élete, és álmélkodást fel-múló Vitézségének és több tsudálkozást okozó nagy dolgainak le-írása ... mellyeket Hazánk Anya-nyelvén az olvasásba gyönyörködők' kedvekért írt Gróf Gvadányi József, Magyar lovas generális". Az 1792-ben kiadott címképmetszettel díszített, félpergamen kötésű könyv 120 ezer forintról indul. Míg egy másik Gvadányi műért, a Rontó Pál és gróf Benyovszki Móric élettörténetéért 30 ezer forintot kér az antikvárium.

A Békéscsabai Megyei Könyvtár mindössze 250-es, kispéldányszámú, bibliofil kiadványaiból tizenhárom mű szerepel majd az árverésen 3 és 5 ezer forintos kezdő árral. Többnyire verseskötetek, Csorba Győzőtől, Jékely Zoltántól, Lator Lászlótól, Nemes Nagy Ágnestől, Somlyó Györgytől az 1970-es évekből.

Két fotóalbum I. világháborús amatőr fényképekkel 24, illetve 4 ezer forintért szerezhető meg. Míg az ugyancsak háborús témájú, de a szovjet hadsereg katonái által Magyarországon készített fotók gyűjteménye, hátlapjukon az előhívást végző fotólaboratórium cirill betűs bélyegzésével és a képeket magyarázó kézírásos feljegyzésekkel, 8 ezer forintot kóstál.

A ritkaságnak számító Ekszkize! nyomdásztársadalmi élclap 1906 és 1912 közötti számaiért 50 ezer forintról lehet licitálni. A História, a magyar múlt emlékeivel és eseményeivel foglalkozó folyóirat azért érdemel különös figyelmet, mert helyenként szinte forrás értékű adatokat, tényeket közöl. A becses kiadvány teljes 1928 és 1932 közötti 1-5. évfolyama 28 ezer forintért találhat gazdára.

Az 1572-ből való rézmetszetű Buda látképe nyugatról, hátlapján Buda egyhasábos latin nyelvű leírásával becses darabja lehet minden látképgyűjteménynek, s már 50 ezer forintról licitálható. Az Esztergomot egy lapon, két nézetben ábrázoló rézmetszet, amelyen Bakócz Tamás bíborosról négysoros felirat is olvasható, 1597-ben Kölnben jelent meg. Az értékes ritkaság kikiáltási ára 60 ezer forint.

Ugyancsak 60 ezer forintra értékeltek egy céhlevélen szereplő Pozsony látképet. Assner Leopold (Lipót) (1742-81) osztrák rézmetsző Pozsony metszetét több céhlevélnél is használták.
Alig száz példányban jelentek meg a Magyar Exlibris-gyűjtők és Grafikabarátok Egyesületének kiadványai az 1930-as, 40-es évekből. Ezekben ünnepekhez köthető, tematikus fametszetek, rézkarcok, linómetszetek, rajzok találhatók. Egy-egy gyűjtemény 5, és 28, illetve 48 ezer forintos árról indul.

504 táblát, táblánként 12 címerrajzot tartalmaz Johann Siebmacher német nyelvű, magyarországi címereket felsorakoztató címerkönyve 1893-ból. A különleges ritkaságért 80 ezer forintról kezdődhet a licit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását