2024. május 5. - Györgyi

Duray Miklós: „Szlovákiában hétköznapi fasizmus van”

A magyar – szlovák kapcsolatok az elmúlt időszakban, határon innen és túl meglehetősen elmérgesedtek az olyan ügyek kapcsán, mint amilyen Malina Hedvigé, vagy a Benes-dekrétumok kérdése. Erről beszélgettünk Duray Miklóssal a Magyar Koalíció Pártjána
2007. október 30. kedd 17:31 - Pór Károly

Milyen konkrét lépéseket lehet tenni a dekrétumok eltörlése érdekében?

Pillanatnyilag ezt nehéz átlátni, mert az Európai Unió – amelynek tagja Szlovákia is – nem szívesen foglalkozik olyan ügyekkel, melyek a Római szerződés előtt keletkeztek. Viszont bizonyítható, hogy a dekrétumok hatásai ma is élőek, olyan inaktív jogi normáról van szó, mely azt követően is érvényes, hogy hatálya már megszűnt. Arra látok esélyt, hogy megváltozik a nemzetközi közvélemény, és ezzel fog majd szembesülni a szlovák politika. Úgy, ahogy 1998-ban is azzal szembesült, hogy a magyarokat kormányba kell venni, egyszer szembesülni fog azzal az elvárással is, hogy végleg jóvá kell tenni azokat a sérelmeket, melyek lehetetlenné teszik az állampolgári együttműködést.

Kormánypártként nem tudtak tenni azért, hogy végképp eltöröljék a dekrétumokat?

Ezzel a szándékkal kívántunk belépni annak idején a kormányba, de az akkori partnereink csak azzal a feltétellel voltak hajlandóak tárgyalni a koalícióról, ha nem tűzzük napirendre ezt a kérdést. Akkor még reménykedtünk, hogy esetleg valamilyen más úton tudjuk majd enyhíteni ezeknek a jogfosztó rendelkezéseknek a hatását, vagy akár semlegesíteni, de sajnos semmiféle olyan eredményt nem tudtunk elérni, amely ezt lehetővé tette volna.

Ha már az állampolgári együttműködést említette - a szlovák emberek hogyan látják ezt a kérdést? Egyetértenek a dekrétumok megerősítésével?

A többség ugyan egyet ért, de nem mindenki. Helytelen lenne azt gondolni, hogy a szlovák nép egységesen gondolkodik. Főleg az értelmiség nem ért teljesen egyet, amit mutat az is, hogy a szlovák újságírók sem egyöntetűen azoknak adtak igazat, akik a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét támogatták.

Hogyan értékeli a Benes-dekrétumok megerősítésének magyarországi fogadtatását?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a mindenkori magyar kormánynak az ilyen ügyekben, mint a dekrétumok és a Malina-ügy, úgy kell viselkednie, hogy nem csak egy ország, hanem egy nemzet kormánya. Ezek az esetek ugyanis összmagyar ügyek, és nem csak a felvidéki magyarságra tartoznak. Ebben a két esetben szerintem a jelenlegi magyarországi kormány megfelelt ennek, és például Malina Hedvig kapcsán a nyomozás folytatásához nagyban hozzájárult az a nyomás, melyet Magyarország gyakorolt Szlovákiára.

Fico-Gyurcsány: „Az időpont még bizonytalan”

Mit várnak a jelenleg szervezés alatt álló Fico-Gyurcsány találkozótól? Hozhat-e ez áttörést a kapcsolatokban?

Lényegi kérdésekben nem hiszem, hogy történhet jelentős változás. Ez a találkozó esetleg csak a két kormányfő kapcsolatát javíthatja. Nyilvánvaló, hogy a találkozás előkészítése elsősorban az európai szocialisták óhaja volt, ugyanis a nemzetközi pártok nem szeretik, ha az ő vonzáskörzetükbe tartozó kormánypártok viszonya rossz.

Van-e állandó kapcsolatuk a magyarországi kormánnyal? Egyeztetett-e már önökkel a Gyurcsány-kormány a két miniszterelnök találkozója kapcsán, hogy a miniszterelnök minél jobban artikulálhassa az ott élő magyarok érdekeit is?

Állandó kapcsolatban természetesen nincsen, de amikor legutóbb Gyurcsány Ferenc Pozsonyban járt, akkor a Magyar Koalíció Pártjánál kezdte hivatalos programját, ami számunkra szimbolikus jelentőséggel bír. A Fico-Gyurcsány találkozó időpontja pedig még eléggé bizonytalan, lehet, hogy idén már nem kerül sor rá. Megkeresés Magyarországról ez idáig nem érkezett, de természetesen semmi ilyesmitől nem zárkózunk el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását