2024. május 6. - Ivett, Frida

Szili a kitelepített és meghurcolt családok találkozójára utazik Szlovákiáába

A szlovákiai Pozsonypüspökre utazik szombaton Szili Katalin, az Országgyűlés elnökét ötpárti parlamenti delegáció is elkíséri. Szili Katalin nem hivatalos magánlátogatásra utazik az öt politikussal az aradi vértanúk kivégzésének napján a felvidéki városba
2007. október 5. péntek 13:08 - Hírextra

A magyar házelnököt a "Csemadok pozsonypüspöki alapszervezete hívta meg egy hónappal ezelőtt, a kitelepített és meghurcolt családok találkozójára, amelynek címe: Hazahív a harangszó" - olvasható a sajtószolgálat közleményében.

A szombat délutáni programban egyebek mellett koszorúzás szerepel. Szili Katalin korábban lemondta kassai hivatalos látogatását, azt követően, hogy a szlovák parlament megerősítette a Benes-dekrétumokat.

A hét elején Sólyom László köztársasági elnök is magánlátogatáson vett részt a Felvidéken. A magyar államfő kedden egy civil szervezet meghívására járt a szlovákiai határvárosban, Révkomáromban. A vizitet élesen bírálták vezető szlovák politikusok.

Elsőként a Fico-koalícióhoz tartozó szlovák nemzeti pártvezető (SNS) Ján Slota emelte fel szavát a látogatás ellen. Hozzá csatlakozott a szlovák államfő és kormányfő is.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök mondta azt, hogy szerinte az államfői látogatás nem tekinthető magánjellegűnek, a szomszédos ország belügyeibe való beavatkozásnak azonban annál inkább.
A szlovák parlament két hete határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül a szlovák törvényhozás összes frakciója támogatta.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. A magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

A második világháború után született dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették és kényszermunkára hurcolták el őket a kollektív bűnösség elve alapján. Ez az elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását