2024. május 3. - Tímea, Irma

Szlovák-magyar villongások

A szlovákiai magyar párt tiltakozik a pozsonyi kulturális miniszter kijelentései ellen, melyek szerint az 1945 és 1948 közti időszakban nem nemzetiségük miatt telepítettek ki magyarokat Szlovákiából.
2007. október 10. szerda 07:30 - Hírextra

Kedden kiadott közleménye szerint a párt elfogadhatatlannak tartja Marek Maďaričnak azt az állítását is, hogy a második világháború utáni szlovákiai kitelepítés az önkéntesség elvén alapult, s hogy kényszerrel csak az állam szempontjából megbízhatatlan személyeket és a fasiszta kollaboránsokat telepítették ki. "Ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak" - szögezi le röviden a szlovákiai magyar párt. Az MKP közread egy olyan korabeli szlovák nyelvű végzést is, amelyből kiderül, hogy nemzetiségük miatt hurcoltak meg magyarokat.

Elfogadhatatlan tartják azt is, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök szélsőségesen nacionalistának minősítse a Magyar Koalíció Pártját. Ezzel a magyar párt szerint Fico csak saját áttekinthetetlen politizálási módjáról akarja elterelni a figyelmet. "Nem a Magyar Koalíció Pártja alakított kormányt a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal, nem a Magyar Koalíció Pártja politikusai nyilatkoztak elutasító módon a Szlovákia és Magyarország közti megbékélés gondolatáról, s nem a Magyar Koalíció Pártja politikusai nyilatkoztak elfogadhatatlan módon egy szomszédos állam közjogi képviselőiről" - áll a közleményben.

A párt egyben arra is emlékeztet, hogy már több mint egy évtizede elismert tagja az Európai Néppártnak. Ez a Fico-pártnak címzett célzásként értelmezhető, hiszen az Európai Szocialisták Pártja tavaly felfüggesztette a Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával szövetkező Smer tagságát, és a felfüggesztést már kétszer meghosszabbította. Sőt, Ficót a napokban újabb kritika érte az európai szocialisták részéről a Slotával fenntartott koalíció és a feszült szlovák-magyar viszony miatt.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását