2024. április 25. - Márk

Donáth: 56 megosztja a társadalmat

A Köztársaság téren fordult meg az 1956-os forradalom sorsa, ugyanis október 30. után döntött úgy Hruscsov, hogy katonáival Magyarországra támad - mondta Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság fővárosi szervezetének elnöke kedden Budapesten, Jean-Pierre Pedr
2007. október 30. kedd 13:02 - Hírextra
Donáth Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar társadalmat még mindig megosztja az 1956-os események megítélése.

Azt mondta: "a Köztársaság téren népellenes bűncselekményeket hajtottak végre 1956. október 30-án, a lincselőket azonban nem háborús, vagy népellenes bűncselekményért, hanem gyilkosságért ítélték el".

Eörsi László történész megemlékezésében felidézte, hogy a francia riporter 1948-tól Észak-Afrikából és Indokínából tudósított, 1956 tavaszán pedig a Szovjetunióban filmezett. Ő örökítette meg II. Erzsébet angol királynő megkoronázását 1952-ben és Nasszer egyiptomi köztársasági elnök hatalomátvételét. 1956-ban Mosonmagyaróváron és a Köztársaság téren fotózott, utóbbi helyen érte őt a halál.

A megemlékezés során Donáth Ferenc kezdeményezte, hogy a Köztársaság téren legyen egy olyan emlékmű, amely 1956-ról átfogó képet mutat.

A Nagy Imre Társaság az 1956-os pártszékház védőinek emléktábláját is megkoszorúzta.
1956. október 30-án, kedden délelőtt a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri székházát megostromolták a felkelők, s mintegy háromórás harc után elfoglalták.

Az elfogott védők közül huszonnégy embert meglincseltek. Az áldozatok között volt Asztalos János és Papp József honvéd ezredes, valamint Mező Imre, a pártbizottság titkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását