2024. április 26. - Ervin

Csodaszer a békáknak?

Megtalálták a világ kétéltűit tizedelő gombabaktérium ellenszerét - állítják új-zélandi kutatók. Az új-zélandi kutatók két békafajtán alkalmazták sikerrel a chloramphenicolt, amely eredetileg egy emberi szemcsepp hatóanyaga - olvasható a BBC News honlapjá
2007. október 30. kedd 16:38 - Hírextra

Kiderült, hogy a szemcseppben megfürdetett békák ellenállóvá válnak a halálos gombabetegséggel szemben.

Ráadásul a szer olcsó, bár azt, hogy miért jelenthet védelmet a kétéltűek számára, egyelőre nem tudni - mondják az új-zélandi kutatók.

Viszont kérdéses, hogy a szer alkalmazását engedélyezik-e majd Európában és az Egyesült Államokban, mivel szakértők szerint embereknél káros mellékhatásokat okozhat.

Csakhogy a kétéltű fajok felét kipusztulás fenyegeti, hívták fel a figyelmet legutóbb az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA) 62. nemzetközi konferenciáján, amelyet a budapesti állatkertben tartottak augusztus 26-tól 30-ig.

Mint a konferencián elhangzott, a dinoszauruszok eltűnéséhez mérhető biológiai katasztrófával kell szembenézni a közeljövőben, olyan mértékű a kétéltűek pusztulása a Földön.

A mintegy hatezer kétéltűfaj egyharmada vagy fele - így békák, szalamandrák, gőték - került a kipusztulás szélére.

A baj oka főként az ember, azaz az élőhelyek elvétele, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a vegyszerezés, a túlzott vadászat és gyűjtés. Ám a legnagyobb veszélyt a tíz éve feltűnt parazita gomba hozta, amely ellen még a védett területeken sem lehet mit tenni, s az általa terjesztett betegség a kétéltűek 80 százalékát hónapok alatt kipusztíthatja.

Az 1980-as évek óta a mintegy 120 békafaj egyharmada tűnt el a gombabetegség következtében.
A világ élenjáró környezetvédő szervezetei 2008-at a Békák évének nyilvánították, valamint létrehozták a Kétéltűek bárkája nevű mozgalmat, amelynek egyik fő célja a legnagyobb veszélyben lévő fajok befogása és zárt helyeken való őrzése a fő veszélyforrások felszámolásáig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását