2024. március 29. - Auguszta

Nagyszabású génhajsza az Alzheimer-kór ellen

Az időskori mentális zavar (dementia), illetve ennek leggyakoribb megnyilvánulása, az Alzheimer-kór a rohamosan elöregedő társadalmi környezetben óriási feladatok elé állítja az orvostudományt.
2007. október 29. hétfő 12:08 - Hírextra

A Cardiff egyetem kutatói által vezetett kutatás során 14 ezer brit, illetve amerikai ember DNS-vizsgálatát végzik el, majd ennek nyomán a 6000 Alzheimer-kóros páciens és 8000 "egészséges" önkéntes teljes géntérképét elkészítik - közölte a BBC internetes hírszolgálata.

A tudósok módszerként az összehasonlító elemzés útját választották: úgy gondolják, hogy a mindkét csoport genetikai variációiról összegyűlt információt elemezve olyan eddig nem ismert genetikai mutációkra bukkannak, amelyek felelőssé tehetők a betegség kialakulásáért.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer pusztulásos betegsége: az agyban olyan fehérje-lerakódások keletkeznek, amelyek - a feltételezések szerint - felfalják az agysejteket. A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul.

"Az Alzheimer-kór bonyolult genetikai történet, amely sok gént érint, tehát nekünk nagyszabású mintavételre van szükségünk, hogy biztosak lehessünk abban, valamely általunk meglelt genetikai kapcsolat, nem pusztán a véletlen műve-e" - nyilatkozta Julie Williams professzor, a cardiffi tudóscsoport vezetője.

Williams professzor szerint ekkora mintavétel minden kétséget kizáróan eredményre vezet majd félelmetes kór okainak megismerésében. A korábbi kutatások kiderítették, hogy bizonyos gének az öregkori mentális zavarok több formájával kapcsolatba hozhatók, és hogy a koleszterin-szintet befolyásoló gének az Alzheimer-kór kockázatát is növelhetik.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Földön mintegy 37 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Magyarországon 160 ezer ilyen beteget tartanak számon (ennek
többszöröse lehet a nem nyilvántartott beteg). Idősebb korában Alzheimer-kórban szenvedett többek közt Winston Churchill, Ronald Reagan, Frank Sinatra, Charles Bronson és Puskás Ferenc is.
Szakemberek szerint egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, miután a világ lakossága egyre idősebb lesz. Drámai módon megnőhet az elbutuló idős emberek száma, 2050-re 100 millió fölé emelkedhet az Alzheimer-kórban szenvedők száma világszerte.

A nagyszabású Alzheimer-kutatást pénzügyi hátterét, mintegy 1,3 millió fontot (közel 465,5 millió forintot) az orvosi kutatásokat támogató legnagyobb brit jótékonysági szervezet adománya biztosította.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását