2024. április 28. - Valéria

Magyarként halt meg Wass Albert

Wass Albert állampolgárságának posztumusz visszaállítására a törvény nem ad lehetőséget, de az erdélyi író még életében megkapta a magyar állampolgárságot. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal erre hívta fel annak
2007. október 29. hétfő 12:05 - Hírextra

Simicskó István (KDNP) és Babák Mihály (Fidesz) még szeptemberben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy posztumusz állítsa vissza Wass Albert író magyar állampolgárságát abból az alkalomból, hogy az író 2008 januárjában lenne száz éves.

"Az állampolgársági törvényben meghatározott honosítási, illetve visszahonosítási kérelmek tárgyában a köztársasági elnök kizárólag az igazságügyi és rendészeti miniszter előterjesztésére és ellenjegyzésével jár el, az állampolgárság posztumusz visszaadására pedig a hatályos állampolgársági törvény nem ad lehetőséget" - áll a levélben.

Arról is tájékoztatták a képviselőket, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az elnöki hivatal megkeresésére adott közlése szerint Wass Albert magyar állampolgárként halt meg.

1996-ban, írásbeli nyilatkozattal ugyanis állampolgársági bizonyítványt kért, mely kérelem alapján 1997. június 26-ai keltezéssel állampolgársági bizonyítványt állítottak ki részére, amit kézbesítettek is neki.

Az állampolgársági törvény értelmében az állampolgársági bizonyítvány igazolja a magyar állampolgárság fennálltát - írták.

A két ellenzéki politikus azzal indokolta kezdeményezését, hogy Wass Albert, a huszadik századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, a transzilvanizmus és az erdélyi gondolat fáradhatatlan képviselője magyar állampolgárságát 1945-ben ugyan elveszítette, de magyarságához az emigrációban is mindig hű maradt.

Wass Albert 1908-ban született az akkori Kolozs vármegyei Válaszúton. 1944-ben Magyarországra menekült, majd kivándorolt az Egyesült Államokba. 1998-ban Floridában halt meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását