2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ítélethirdetés merénylet-ügyben

Szerdán hirdetnek ítéletet Spanyolországban annak a 28 embernek az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a 2004-es madridi vonatrobbantásokhoz. Az Al-Kaida terrorszervezet nevében elkövetett merényletben 191-en meghaltak, 1841-en megsebesültek.
2007. október 29. hétfő 12:01 - Hírextra

A négy zsúfolt vonatot a reggeli csúcsidőben robbantották föl. Ez a merénylet volt a legvéresebb Nyugat elleni terrorcselekmény a 2001 szeptember 11-i amerikai támadások óta. A terrorakció megváltoztatta a pár nappal későbbi spanyol választások kimenetelét is.

A 28 vádlottak többsége, 19 ember Spanyolországban élő marokkói származású arab. A többi kilenc pedig spanyol. Őket azzal vádolják, hogy a robbanóanyagot biztosították a tíz bomba elkészítéséhez. Eredetileg 29 vádlottja volt az ügynek, egyiküket azonban júniusban bizonyíték hiányában elengedték.

A négy hónapig tartó kihallgatások során minden vádlott ártatlannak vallotta magát. Azt is tagadták, hogy bármilyen szállal kötődnének az iszlám szélsőséges szervezethez, az Al-Kaidához. Tiltakozásul néhányan éhsgésztrájkba is kezdtek a fogságban.

Az ügyészek a 28 vádlottra összesen 311 ezer 865 évnyi büntetést kértek. Spanyolországban a leghosszabb idő, amelyet terrorcselekmény miatt börtönben tölthetnek negyven év.

Három héttel a merénylet után hét gyanúsított végzett magával, mikor letartóztatásukra készülve körbevette lakóhelyüket a rendőrség.

A 2004 március 11-i merényletet a konzervatív kormány először az ETA baszk terrorszervezetnek tulajdonította. Két nappal a támadás után egy madridi mecset közelében találtak egy arabnyelvű videofelvételt, amely az Al-Kaidát nevezte meg a robbantások értelmi szerzőjének. Az iszlám radikálisokat feldühítette Madrid döntése, amely szerint katonákat küld az iraki háborúba az Egyesült Államok oldalán.

A videokazetta megtalálása utáni napon az ellenzéki szocialiták váratlanul győzelmet arattak a választásokon annak a feltételezésnek az alapján, hogy a konzervatív kormány megpróbálta elkendőzni a merénylet bizonyítékait.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását