2024. április 27. - Zita

Kultúra határok nélkül

Kultúra határok nélkül címmel horvát nemzetiségi fesztivált rendeznek ausztriai, szlovákiai és magyarországi horvát együttesek részvétel szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Kimle községben - tájékoztatta a helyi horvát kisebbségi önkormányzat vezetője az
2007. október 29. hétfő 18:19 - Hírextra

Stipkovits Jánosné közlése szerint Horvátzsidányból, Undról, továbbá a szlovákiai Dévényújfaluból és Bécsből várnak énekeseket, táncosokat, zenekarokat.

A vendégfellépők közül kiemelte az osztrák fővárosban több mint három évtizede működő horvát nemzetiségi együttest. Mint mondta, a Kolo Slavuj (Pörögj Kolo) elnevezésű együttes táncosai, énekesei és tamburásai produkcióikkal nemzetközi elismerést szereztek, fellépéseikkel a világban sokfelé vitték el a horvát tánc- és zenei kultúrát.

A vendégeken kívül bemutatja programját a házigazda kimlei Mali Dunaj (Kis-Duna) elnevezésű énekkar és a Konopje (Kender) nevű táncegyüttes is.

A fesztivál főszervezője a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesülete, amely a rendezvénnyel a horvát nemzetiségi kultúra ápolásához, a horvát nyelv és a nemzetiségi hagyományok megőrzéséhez járul hozzá.

A mintegy 200 fellépőt vendégül látó Győr megyei községben 475 évvel ezelőtt telepítettek be Dalmáciából horvátokat. A nemzetiségi nyelvet első osztálytól oktatják az általános iskolában, a nemzetiségi klub rendezvényei ugyancsak a horvát kulturális örökség megtartását szolgálják. A település 2.300 lakójának mintegy 20 százaléka horvát nemzetiségű - mondta a kisebbségi önkormányzat elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását