2024. május 2. - Zsigmond

80 éve halt meg a szüfrazsettek vezetője

Nyolcvan éve, 1928. június 14-én halt meg Londonban Emmeline Pankhurst, az angol szüfrazsettmozgalom alapítója és vezetője.
2008. június 12. csütörtök 13:54 - Hírextra
Emmeline Goulden néven született Manchesterben 1858. július 14-én. Apja radikális nézeteiről ismert sikeres üzletember, a rabszolgaság intézményének harcos ellenzője volt, anyja szenvedélyes nőmozgalmi aktivista, aki gyakran vitte magával lányát rendezvényeikre. Emmeline 1878-ban fejezte be tanulmányait Párizsban, s még abban az évben megismerkedett későbbi férjével, Richard Pankhursttal, az első angol szüfrazsett-törvénytervezet szerzőjével. A házaspár ezután közösen küzdött a nők választójogáért a férj 1898-ban bekövetkezett haláláig, s mindhárom lányuk tagja lett a nőmozgalomnak.

Emmeline 1903-ban alapította meg a Nők Politikai és Társadalmi Szövetsége elnevezésű mozgalmát, amely hamarosan több ezer tagot számlált. Az elszánt hölgyek a férfiak uralta világban a nők szavazati jogáért, politikai és kulturális egyenjogúságáért küzdöttek, mottójuk ez volt: "Tettek, nem szavak". Ennek szellemében minden eszközt felhasználtak arra, hogy felhívják magukra a közönyös társadalom figyelmét: az utcán támadták meg a kormány tagjait, üzletek kirakatát törték be, rendőröket rugdostak meg és köpdöstek le, éhségsztrájkoltak. Még terrorcselekményektől sem riadtak vissza, 1913-ban egy feminista csoport a levegőbe röpítette Lloyd George miniszterelnök vidéki házát, öntudatos mozgalmárok sósavval öntötték le a férfiak kedvenc időtöltésének helyszínét, a golfpályákat.

A legnagyobb port az az eset kavarta fel, amikor az egyik harcos szüfrazsett az epsomi derbin a vágtató lovak elé vetette magát, és éppen V. György király lova taposta halálra. Az akciókat természetesen letartóztatások követték, maga Pankhurst is többször került rácsok mögé.

Az I. világháború alatt az időközben több irányzatra szakadt szüfrazsett mozgalom felfüggesztette akcióit és szervezete kapacitását teljes egészében a nemzet szolgálatába állította, tagja önzetlenül ápolták a sebesült katonákat. Ennek aztán meg is lett az eredménye: bár 1912-ben a brit alsóház még elvetette a választójog nőkre való kiterjesztését, 1918-ban a harminc év feletti, férjezett angol nők megkapták a szavazati jogot. A teljes egyenlőségre még tíz évet kellett várni, 1928-ban,
Emmeline halálának évében szállították le a korhatárt huszonegy évre, és még megérte a törvény királyi szentesítését.

Szülőhazájában a hálás utókor méltóképpen ápolja emlékét: szobra a Victoria Towers Gardenben áll, születésének napja, július 14. Nagy Britanniában emléknap, az Emmeline Pankhurst Day.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását