2024. május 15. - Zsófia, Szonja

"Be ne vesd az ágyad!"

"Be ne vesd az ágyad!" - dörrenhetnek a tudománnyal lépést tartó, gondos anyukák ezentúl a csemetéikre, de a pedáns szülői hálók kora is leáldozott - legalábbis a legfrissebb brit tanulmány alapján, amelyet a kingstoni egyetem tudósai jegyeztek.
2007. október 26. péntek 14:55 - Hírextra
A kutatók szerint lehet, hogy a feldúlt ágy látványa nem túl szép, de szerencsére a házi por kórokozói sem szeretik, sőt a meleg, száraz körülmények között elpusztulnak. Pedig egy átlagos fekhely akár másfél millió poratkának is kényelmes otthont nyújthat.

A szemmel láthatatlan pókszerű rovar, a poratka főként az ember bőréről lepergő hámréteget fogyasztja, és allergizáló anyagot termel, amit alvás közben könnyedén belélegezhet az ember. Ez aztán allergiás panaszokat, akár asztmát is okozhat.

A kingstoni tudósok számítógépen modellezték, hogy milyen változtatásokkal lehet csökkenteni a házi poratkák számát az ágyban. Meglepetésre azt találták, hogy a belakott nyoszolyák melege és nedvessége ugyan kedvezett a kis lényeknek, ám a felkelés után rendetlenül hagyott ágyneműből és matracból a nap folyamán elpárolgott a nedvességtartalom, és ez a kórokozók kiszáradásához és pusztulásához vezetett.

Dr. Stephen Pretlove, a kutatócsoport vezetője szerint a felfedezés nyomán csökkenthető lesz a királyságban a poratkák okozta megbetegedések gyógyítására fordított évi 700 millió font (több mint 250 milliárd forint).

"Eredményeink segíthetnek a tervezőknek az egészségesebb otthonok megteremtésében és az egészségügyi dolgozóknak abban, hogy bemutassák, milyen körülményekkel lehet legjobban távol tartani az atkákat" - nyilatkozta a tudós.

Adrew Wardlow professzor, az allergológia egyik brit szaktekintélye egyetértett azzal, hogy a poratkák számának csökkentésére fontos az otthoni körülmények megváltoztatása, ám azt az angol otthonok magas páratartalma miatt kissé szkeptikusan fogadta, hogy pusztán a vetetlen ágyakkal hatékonyan vehető fel a harc a láthatatlan ellenséggel.

A kingstoni tudósok azonban már a további lépésekkel foglalkoznak: 36 valódi brit háztartásban akarják tesztelni a komputeres eredményeket olymódon, hogy poratka-fészkeket telepítenek a családi ágyakba, aztán megfigyelik, hogy a napi rutin hogyan befolyásolja a kéretlen hálótársak életét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását