2024. április 29. - Péter

Az MDF Horváth Ágnessel tárgyalt

A biztosítási rendszer átalakításáról folytatott megbeszélést Horváth Ágnes egészségügyi miniszter csütörtökön Dávid Ibolyával, az MDF elnökével, és az ellenzéki párt két szakpolitikusával, Pusztai Erzsébettel és Csáky Andrással.
2007. október 25. csütörtök 13:08 - Hírextra
Megkaptuk az MDF kérdéseit a biztosítási rendszer átalakításáról, és ezután javasoltuk, hogy legyen személyes konzultáció, ami nagyon hasznos volt - mondta a parlamenti megbeszélésről távozó Horváth Ágnes az MTI-nek.

Az egészségügyi miniszter nem kívánt többet elárulni a megbeszélés részleteiről, de arra a kérdésre, hogy sikeresnek ítéli-e a találkozót, kijelentette: "mindenképpen, mert fontos kérdésekről tudtunk beszélni".

Dávid Ibolya az MTI-nek azt mondta, másfél éven keresztül úgy folyt a vita az SZDSZ által kezdeményezett több-biztosítós modellről, hogy egy sort nem vetettek papírra. Hozzátette: az MDF már hetekkel ezelőtt feltette 48 kérdését a biztosítási rendszer átalakításával kapcsolatban, "amikor még minden a levegőben volt".

"Az időközben elkészült koncepcióról a szerdai parlamenti vitanapon a pártok elmondták szakmai észrevételüket és kritikájukat, a kormány azonban ezt semmibe véve egyidejűleg döntött arról a törvénytervezetről, amit aznap el is fogadott. Ez azt üzente a vitanapnak, hogy a kormányzat sem szakmai, sem politikai észrevételeket nem akar megszívlelni, meggondolni"- fogalmazott az MDF elnöke. Megjegyezte: a párt korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja a "soha senki által ki nem próbált" vegyes rendszert.

Dávid Ibolya azt mondta, az MDF ellenzéki pártként félti az országot, betegeit és a magyar egészségbiztosítást, ezért kötelességének érezte, hogy még egyszer leüljön az egészségügyi miniszterrel arról, fontolja meg a javaslataikat és "felelősebb lépésekkel" próbálja meg a jelenlegi rendszert javítani.

Megjegyezte: a megbeszélésen elmondták az MDF álláspontját, hogy változtatásra van szükség, de másként, mint ahogy a kormány képzeli. Dávid Ibolya szerint egyértelművé tették, miért nem támogatják a kormányzat előterjesztését.

"Azért nem, mert tartósít egyfajta bizonytalanságot az országban, mert nem biztosít a szolgáltatók között valódi versenyt, mert megszünteti a valódi szabad orvosválasztást és sokkal drágább, mint a korábbi vagy más megoldások, amikről mi beszélünk" - mondta az MDF elnöke. Hozzátéve: a miniszternek írásban elküldik álláspontjukat. Közlése szerint a megbeszélésen arra kérték a minisztert, hogy "szakaszolja az előttünk lévő problémákat", határozzák meg a prioritásokat.

Pusztai Erzsébet, az MDF egészségpolitikusa azt mondta, volt néhány pont, bizonyos jogi összefüggések, amelyekre rávilágítottak, és amelyekről a miniszter is azt mondta, érdemes elgondolkodni rajta. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha a törvényjavaslatot benyújtja a kormány, "kármentő akcióként" valószínűleg törvénymódosításokat fognak beadni. Kifejtette: az időbeli ütemezéssel kapcsoltban képzelhető el, hogy módosító javaslatot nyújtanak be.

Dávid Ibolya szerint szükséges lenne a hatálybalépés szakaszolása, ami csökkentené a rendszer kockázatait. A pártelnök is a széles konszenzust hiányolta a javaslat mögül és emlékeztetett arra: amikor az MDF elindította az egészségügyi rendszer átalakítását, a koncepciót az Országgyűlés 80 százaléka támogatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását