2024. április 16. - Csongor

Hová lettek a gombák?

Kevesebb gomba terem az erdőkben, vannak, akik szerint a Mecsekből már több gombafaj el is tűnt. Az erdők fennmaradása szempontjából létfontosságú gombák elfogyhatnak a gombaszedők túlbuzgósága miatt, a klímaváltozás hatására, de az sem kizárt, hogy a csö
2007. október 24. szerda 20:01 - Hírextra
A gombák, éppúgy, mint a növények vagy az állatok, létfontosságúak az ökológiai szisztéma fenntartása szempontjából. Míg a növények szerves anyagokat állítanak elő szervetlenből, az állatok pedig átalakítják ezeket a szerves anyagokat, a gombák és a baktériumok "feladata" a szerves anyagok lebontása.

A gombák szerepe tehát alapvető, például az erdők fennmaradása szempontjából létfontosságúak - mondta az InfoRádióban a kaposvári egyetem mikológusa. Pál-Fám Ferenc hozzátette: a magyarországi erdők fái a gombák nélkül nem maradnának meg, önállóan ugyanis nem képesek elegendő vizet felszívni.

Azt Pál-Fám Ferenc is megerősített, hogy kevesebb gomba van az erdőkben, mint néhány évtizede, arra azonban nincs bizonyíték, hogy fajok is eltűntek volna, mint ahogy arra sem, hogy a változásokért a gombaszedők okolhatók.

A nagyüzemi felvásárlást kellene korlátozni

Elképzelhető, hogy a klímaváltozás miatt csökkent a számuk, de az is lehet, hogy a probléma forrásai a turisták által behozott nem őshonos gombafajták, amelyek kiszorítják az őshonosokat.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy egyes gyűjtők valóban túlzásba viszik a gombaszedést. Szerinte nem azok a hibásak, akik kis zacskóikkal járják az erdőket, hanem inkább azok, akik nagyüzemben gyűjtik a gombákat, akik hűtőkocsikkal megállnak egy réten, és tonnaszámra szedik a gombát, hogy külföldre vigyék.

Ő úgy látja: a vonatkozó szabályokat érdemes lenne módosítani, de nem úgy, hogy betiltják egyes gombafajták szedését. Szerinte hasznosabb lenne a nagyüzemi felvásárlást korlátozni.

Fontosnak tartja azt is, hogy aki gombát szed, ne tegye tönkre annak élőhelyét, azaz csak a gombát tépje le, de ne dúrja fel az avart vagy a talajt.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását