2024. március 29. - Auguszta

Átlátható támogatást!

Az MSZP szerint a független, a valódi civil szervezetek támogatását erősíti a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslat - mondta Fogarasiné Deák Valéria, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. október 24. szerda 12:23 - Hírextra

Az előterjesztés pontos és részletes szabályokat határoz meg arra vonatkozóan, mely civil szervezetek nem részesülhetnek közpénzből - közölte az MSZP-frakció emberi jogi és civil szakcsoportjának vezetője.

Fogarasiné Deák Valéria kifejtette: a jövőben nem részesülhet közpénzből az a civil szervezet, amely a pályázat kiírását megelőző öt évben valamely párttal együttműködési megállapodást kötött, illetve közös országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati képviselőjelöltet állított.

Nem független, így nem kaphat egyedi döntés alapján vagy pályázati úton támogatást az a szervezet, amely választási kampányt folytatott - tette hozzá képviselő. Hozzátette: az előterjesztés szerint nem részesülhetne támogatásban az a szervezet sem, amely a pályázat kiírását megelőző öt évben természetbeni vagy pénzbeli támogatást nyújtott pártnak, párt által indított jelöltnek.

Mint elhangzott, a pályázatból kizáró ok, ha egy civil szervezet vezetőségében egy párt országos, területi vagy helyi vezetője, illetve egy párt országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati képviselője foglal helyet. A szocialista politikus emlékeztetett arra, a közélet megtisztítását célzó, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által szorgalmazott javaslatcsomag része, hogy a pártpolitizálásban résztvevő civil szervezetek a jövőben ne kapjanak semmilyen közpénzt.

A képviselő kérdésre válaszolva közölte: felelősen senki nem tudja megmondani, hány civil szervezet működik ma politikai befolyás alatt, mivel nincsenek ilyen felmérések. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nyilvántartása szerint megközelítőleg 80 ezer civil szervezet van jelenleg Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint ténylegesen 45-50 ezer működik ezek közül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását