2024. április 29. - Péter

Ellenőrzik az íveket

Az Országos Választási Irodának (OVI) alapesetben 45 napja van arra, hogy ellenőrizze azon aláírások érvényességét, amelyek a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések gyűjtőívein szerepelnek; a Fidesz és a KDNP s
2007. október 24. szerda 12:27 - Hírextra

A hitelesítést az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén rendeli el, ettől az időponttól számít a 45 nap, amely így december elején telik majd le.

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója szerdán arról beszélt, hogy kérdésenként 321.805 aláírást adtak le.

A választási eljárásról szóló 1997-es törvény szerint az aláírások ellenőrzését az OVI a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásának felhasználásával végzi, és az érvényesnek tekinthető aláírások számát statisztikai és matematikai módszerekkel állapítja meg.

Ha azonban ezek a módszerek nem valószínűsítik a kellő számú, kérdésenként 200 ezer érvényes aláírás meglétét, akkor az ellenőrzést az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni, mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.
Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel bizonyos aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, akkor az OVB a személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala vagy területi szerve, illetve a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti. Ha erre sor kerül, akkor az aláírások ellenőrzésének határideje az eredeti 45 napon túl még 30 nappal meghosszabbodik.

Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet, és Tarlós István be is jelentette, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

Amint az OVI befejezte az aláírások ellenőrzését, az eredményről beszámol az OVB-nek, amely az Országgyűlés elnökét tájékoztatja arról, megvan-e a szükséges számú aláírás.

A házelnök ezt a soron következő ülésnapon bejelenti, ezt követően a parlamentnek 15 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást. Ezt a döntést még meg lehet támadni jogorvoslati kérelemmel, majd ennek lezárta után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat közzétételét követő, illetve jogorvoslat esetén, az ennek elbírálását követő 90 napon belüli időpontra.

Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével kell megsemmisíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását