2024. április 26. - Ervin

Hindik Budapesten

Nemzetközi hindi konferencia kezdődik szerdán Budapesten; a háromnapos tanácskozáson, amelynek középpontjában India hivatalos államnyelve áll, nyolc közép-európai ország tudósai, kutatói és indiai kollégáik vesznek részt -közölte Horváth Judit, az Eötvös
2007. október 22. hétfő 10:43 - Hírextra

Az Indiai Köztársaság külügyminisztériuma, India budapesti nagykövetsége és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszéke által szervezett konferencia egyedülálló abban, hogy olyan országok tudósait hívja egybe, amelyekben nem él jelentős hindi nyelvű diaszpóra - mutatott rá a sajtóreferens.

Tájékoztatása szerint a rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy találkozzanak a közép- és kelet-európai régió szakemberei, nagyhírű indiai tudósok, illetve olyan, Indiából delegált anyanyelvi lektorok, akik államközi egyezmények keretében tanítanak közép-európai egyetemeken.

A tanácskozáson Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Magyarország tudósai, kutatók, egyetemi oktatók vesznek részt.

A nemzetközi konferencia célja nemcsak a kapcsolatépítés, illetve a hindi nyelv régióbeli helyének, jelentőségének felmérése, hanem az is, hogy a résztvevők megismertessék egymással eredményeiket és megosszák esetleges gondjaikat, nehézségeiket - közölte Horváth Judit.
Hozzátette: a háromnapos konferencia elmélyült műhelymunkára is lehetőséget ad. A bolognai egyezménynek megfelelően a résztvevők végiggondolhatják, hogyan lehetne a hindi stúdiumokat közösen továbbfejleszteni, s új utakat kereshetnek a további együttműködéshez.

Összegzése szerint Magyarországon India klasszikus nyelvének, a szanszkritnak a kutatása és oktatása több mint 130 éve folyik, a hindi nyelv és irodalom művelése azonban viszonylag rövid időre, mintegy 50 évre tekinthet vissza.

A magyar indológia történetében az első olyan konferenciát, amelynek témája India államnyelve, a hindi volt, 2003 márciusában rendezték meg. Ez mérföldkőnek bizonyult, s az indológia területén a közép- és kelet-európai regionális együttműködés kiindulópontjául szolgált - mutatott rá közleményében a sajtóreferens.

A hindi a nagy világnyelvek között a harmadik helyet foglalja el, beszélőinek száma félmilliárdra tehető. A jelentős indiai diaszpórának köszönhetően nem csak az indiai szubkontinensen, de a világon mindenfelé használják a hindit, az Egyesült Államoktól kezdve Afrika, Ázsia és Európa számos országán keresztül Dél-Amerikáig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását