2024. április 28. - Valéria

Emlékművet avattak

A zsarnokság annak idején a diktatúra eszközeivel dolgozott, ma pedig a manipulációt használja céljai eléréséhez - mondta Harrach Péter hétfőn a Pest megyei Kerepesen, a hősök emlékére állított kőemlékmű avatásán, az 1956 alkalmából rendezett ünnepségen.
2007. október 22. hétfő 19:46 - Hírextra
Az országgyűlés alelnöke, a Fidesz parlamenti képviselője, Franka Tibor polgármester köszöntőjét követően, kifejtette, hogy a forradalom a hazaszeretetről szólt. Vannak emberek, akik a nemzetért élnek és ha politikai döntéshozó szerephez jutnak, akkor az ország felemelkedik, erősödik és "a magyarok újból egyenes derékkal tudnak járni". Mások viszont a nemzetből élnek és saját zsebükre dolgoznak, vagy őrült eszmék képviselőjeként teszik tönkre az országot - tette hozzá.

A magyar történelem nagyjaira emlékezve, utalt Nagy Imre egykori miniszterelnök emberi nagyságára, aki kommunistából vált hazafivá és szenvedett mártírhalált. Az ő és társai példamutató hazaszeretetét kell követni és remélhetően hamarosan az ő eszmeiségük szabja meg az ország fejlődésének irányát - emelte ki Harrach Péter.

Wittner Mária fideszes képviselő, egykori 56-os halálraítélt beszédében a tavalyi október 23-ai véres eseményre is utalva, kiemelte, hogy erre az emlékezésre még a mostani "elkorcsosult" demokráciában is megvan a lehetőség. Képviselőtársa, Pesti Imre pedig az elmúlt évszázadokban a hazájukért életüket áldozó katonák, civilek, közöttük 56 hőseire hívta fel a figyelmet, akik megmutatták hogy a "legyőzhetetlen is legyőzhető."

A helyi lakosok adományaiból készült emlékművet az ünnepségen a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői szentelték meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását