2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Tejút Mexikóban

Fliegauf Benedek Tejút című ambient filmje Mexikóvárosban indul a kortárs filmművészeti fesztivál, a FICCO (Festival Internacional de Cine Contemporáneo) versenyprogramjában - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
2008. február 25. hétfő 15:45 - Hírextra
A vasárnap záruló mexikói nemzetközi filmfórumra idén is 70 ezer nézőt várnak a szervezők 250 filmmel, melyek közül 18 mutatkozhat be a versenyprogramban, köztük az Inforg Stúdió, az M&M Film és a Duna Műhely koprodukciójában készült Tejút - írta Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.

Közleménye szerint Fliegauf Benedek alkotása Mexikóváros után a 14. alkalommal megrendezendő bradfordi nemzetközi filmfesztiválon, majd Hongkongban lesz látható.

Az alkotásról szóló összegzés szerint a Tejút sajátos természetfilm, amelyben nem zsiráfok vagy pingvinek láthatók, hanem emberek. "Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények - azaz mi emberek (...).

A Tejutat nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben" - írta munkájáról Fliegauf Benedek.

A film forgatókönyve és látványterve is a rendező nevéhez fűződik, s ő szerezte a film zenéjét is. Célja olyan pszichedelikus alkotás elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot.

A Tejút a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte a játékfilm kategória különdíját, emellett a film hangmérnöke, Beke Tamás Aranymikrofon díjat kapott, s az operatőri elismerést Pohárnok Gergely vehette át a Tejút és a Fövenyóra című alkotásokért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását