2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Elfeledett lágerek nyomában

Az MTV "Sírjaik hol domborulnak?" című műsora és a Háborús Keresőszolgálat internetes portál forgatócsoportja október közepén egy hétig kutatta egykori magyar fogolytáborok és -temetők nyomait a dél-ukrajnai Donyec-medencében.
2007. október 21. vasárnap 20:48 - Hírextra

A rendkívül szívélyes helyi hatóságok és lakosok segítségével tíz láger és hat temető helyét sikerült azonosítaniuk és dokumentálniuk Donyeck (Sztalino), Sahtarszk (Katik) és Sztahanov (Kagyijevka) körzetében. A stábbal együtt utazott egy idős mohácsi férfi, aki a forgatás során Kagyijevka-Irmino területén megtalálta a 6009-es számú hadikórházat – ma lakóház –, ahol édesapja 1947 őszén elhunyt. A forgatócsoport vezetője azt a lágert találta meg Kantarna faluban, ahol édesanyja 1945 és 1950 között kényszermunkát végzett.

A stáb több mint félezer fényképet és ötórányi videóanyagot készített, amelyet a Sírjaik… című műsorban, illetve a www.haboruskeresoszolgalat.hu című honlapon hoznak nyilvánosságra a következő hetek során.

A Háborús Keresőszolgálat a pécsi Art-Éra Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület égisze alatt alakult meg 2007. január 1-jén. Célja az, hogy a már meglévő állami és társadalmi intézmények, szervezetek munkáját kiegészítve, azokkal együttműködve közvetlen kutatást, nyomozást, adatgyűjtést és adatközvetítést végezzen a XX. század háborús eseményei során eltűnt, elhunyt személyek után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását