2024. május 5. - Györgyi

Hat szaktekintély fog segíteni az új alkotmány kidolgozásában

Hat szaktekintélyt kért fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy hozzanak létre egy olyan testületet, amely a kormányfő mellett fog működni, és az új alkotmány koncepcióját fogja kidolgozni - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. június 4. péntek 15:06 - HírExtra
A felkért szakemberek: Boross Péter volt MDF-es politikus, az Antall-kormány belügyminisztere, későbbi kormányfő, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő - aki korábban az Európai Alkotmányozó Konvent munkájában is részt vett -, Schöpflin György, aki szintén fideszes EP-képviselő, Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere és Pozsgay Imre, a Németh-kormány államminisztere.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem elméleti szakemberekről van szó, hanem olyanokról, akik az alkotmányosság működése felől gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

Az első megbeszélését a tervek szerint jövő szerdán tartja a testület - közölte a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor személyesen is részt akar venni az új alkotmány megalkotásának folyamatában.

Kifejtette: ma Magyarországon egy ideiglenes alkotmány van érvényben, és eddig kellő felhatalmazás, társadalmi szerződés, illetve nemzeti egység híján az új alkotmány létrehozásának lehetősége még nem állt rendelkezésre. Az április parlamenti választásokon az emberek azonban egy eddig soha nem látott szélességű nemzeti egységet hoztak létre, és világos felhatalmazást adtak az Országgyűlésnek - mondta.

Ez egy komoly elvárást jelent szerinte a parlamenti többséggel szemben az új alkotmány megalkotásával kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzésére utalva Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "azt senki nem mondhatja, még ha blogot ír, akkor sem, hogy ne lenne erre felhatalmazása a parlamenti többségnek". (Az exkormányfő úgy ítélte meg blogjában, népszavazásnak kellene döntenie az új alkotmányról.)

Arra a kérdésre, hogy az alkotmányozási folyamat végén szándékoznak-e népszavazással megerősítetni az új alaptörvényt, a szóvivő úgy reagált: a szavazók a parlamenti választáson döntöttek, és alkotmányozó felhatalmazást adtak. Innentől kezdve a parlamenti képviselőkön a sor - jegyezte meg.

"Szeretnénk, ha minél előbb meg tudna születni az új alkotmány", akár még az alkotmány-előkészítő eseti bizottság határidejéül szabott jövő év közepénél is hamarabb - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy informális kapcsolat lesz az eseti bizottság tagjai és a felkért szakértők között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását