2024. április 25. - Márk

Elő kell készíteni a Gyurcsány-Fico találkozót

A majdani hivatalos Gyurcsány-Fico találkozót alaposan elő kell készíteni, ellenőrizni kell a júniusi találkozó 14 pontjának teljesítését is - véli a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP).
2007. október 19. péntek 12:47 - Hírextra
Erről a párt sajtóosztálya közleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget, azt követően, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök este együtt kávézott Lisszabonban, az EU-csúcstalálkozón. Az informális találkozón mindketten tájékoztatták egymást arról, hogy a magyar illetve a szlovák közvélemény milyen kérdéseket lát problémásnak a két ország viszonyában. Egyetértettek abban, hogy szükség van hivatalos találkozóra is és ennek előkészítését el kell kezdeni.
"Tesztelni kell a szlovák kormány szándékát, hogy valóban akar-e pozitív elmozdulást a szlovák-magyar viszonyban, vagy csupán propagandacélokra akarja felhasználni a majdani találkozót - hangsúlyozza pénteken a szlovákiai magyar párt. - Újból nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a szlovák-magyar viszony egyik fontos eleme az, hogyan viszonyul a szlovák kormány az itteni magyar közösséghez."

Az MKP szerint a szlovák oktatási miniszternek vissza kell vonnia értelmetlen döntését arról, hogy a földrajzi nevek a tankönyvekben nem használhatók a kisebbségek nyelvén, tehát magyarul sem. "Amennyiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr úgy dönt, hogy szlovákiai látogatása alkalmával találkozik az MKP vezetésével, az MKP tisztelettel várja" - áll a közleményben.

Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök június 18-i, pozsonyi kétoldalú tanácskozásán 14 pontos cselekvési programot hagyott jóvá. A "Közös múlt - közös jövő - a közös projektek fényében" című dokumentum egy-egy pontja Ipoly-hidak újraépítésével, a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi út közös határmetszési pontjának és műszaki paramétereinek meghatározásával, valamint a megvalósítás ütemtervével foglalkozik.

A közös cselekvési program fontos pontja az is, hogy "a két fél a munkavállalók átjárásának megkönnyítése érdekében lépéseket tesz a határ menti vasúti és autóbusz-menetrendek koordinálására". Ugyancsak megvizsgálják, hogy egyszerűsíthetők-e a határon átmenő tömegközlekedés feltételei, például bevezethető-e az egy jegy vagy az azonos tarifa rendszere.

A szlovák és a magyar nemzeti fejlesztési tervek határ menti együttműködésre vonatkozó részeit is igyekszik összehangolni a két kormány.

A művelődési és kulturális együttműködéssel is több pont foglalkozik a dokumentum. Bátorítani kívánják a felsőoktatási intézmények közötti közvetlen együttműködést, évente szlovák-magyar ifjúsági találkozót szervezését szorgalmazzák a Balatonnál és a Magas-Tátrában. A két nemzet, a két ország történetének kényes fejezeteiről már jövőre történelmi szöveggyűjteményt jelentetnének meg a szlovák-magyar történész vegyes bizottság közreműködésével.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását