2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem sikk Egerben tanulni

Az országos átlaghoz hasonló mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkent az egri Eszterházy Károly Főiskolára (EKF) alapképzésre jelentkezők száma - közölte kedden Egerben az intézmény rektora. Ez azt jelenti, hogy amíg tavaly mintegy 6500-an, addig az idé
2008. április 8. kedd 13:07 - Hírextra
A rektor szerint ugyanakkor nincs szoros összefüggés a képzési hozzájárulás korábban tervezett bevezetése és a csökkenés között. A jelenség sokkal inkább demográfiai tényezőkre vezethető vissza - vélekedett.

Ugyanakkor - folytatta - csupán 10 százalékkal, 2500-ról 2200-ra csökkent azoknak a felvételizőknek a száma, akik az első helyen jelölték meg jelentkezési lapjukon az egri intézményt.

Még kedvezőbb a kép a jelentkezések száma alapján, mert 2007-hez hasonlóan az idén is mintegy 10 ezer jelentkezést regisztráltak az EKF valamelyik szakjára. Ez úgy lehetséges, hogy egy pályázó egyszerre 3 továbbtanulási lehetőséget jelölhet meg a jelentkezési lapon. Vagyis egy intézményen belül akár három különböző szakirányt is választhat - fűzte hozzá magyarázatképpen a rektor.
Arról is beszámolt, hogy az országos trendnek megfelelően csökkent a bölcsészeti szakok népszerűsége, illetve stagnál a társadalom- és gazdaságtudományok iránti igény.

A legnépszerűbbek viszont a művészeti, a médiához köthető és a testnevelés-tudományi szakok - mondta Hauser Zoltán.

Az egri főiskolán egyébként természettudományi, bölcsészeti, gazdaság- és társadalomtudományi, valamint tanárképzési karokon csaknem 9 ezer hallgatót oktatnak, akik több mint 30 szakirány közül választhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását