2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kezdődik az őszi érettségi

Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák: emelt szinten 1.900, míg középszinten 14.373 jelentkezést regisztrált az Oktatási Hivatal, a diákok 144 helyszínen adnak majd számot tudásukról országszerte.
2007. október 18. csütörtök 08:49 - Hírextra
A legtöbben - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is előrehozott vizsgát szeretnének tenni. Ennek a vizsgatípusnak a népszerűsége tovább nőtt a diákok körében, s emelt szinten 950, középszinten 7.342 vizsgajelentkezést regisztráltak. Ezt követi emelt szinten a szintemelő és az ismétlő érettségi, középszinten a hagyományos és a javító vizsga. Emelt szinten 51, középszinten 83 tárgyból szerveznek vizsgákat.
Az október-novemberi vizsgaidőszakban csak a kijelölt középiskolákban és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain szerveznek vizsgákat.
Az írásbeli vizsgák idén október 19-én kezdődnek és november 7-én fejeződnek be. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 15-e és 19-e között, a középszintű szóbeli vizsgákat november 22-e és 30-a között tartják.
A nappali tagozatra járó (tanulói jogviszonyban lévő) diákok számára az érettségi vizsga összes fajtája első alkalommal közép- és emelt szinten egyaránt ingyenes. A tanulói jogviszony megszűnését követően letett érettségi a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótló vizsga és az első javítóvizsga kivételével díjköteles. A középszintű vizsgák díját a vizsgát szervező intézmény határozza meg, és oda is kellett befizetni azt.
Az emelt szintű vizsgák díját az Oktatási Hivatal határozza meg.
A több vizsgarészből álló érettségik (az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgák kivételével) 12 ezer forintba kerülnek vizsgánként, míg az egy vizsgarészből állókért nyolcezer forintot kell fizetni. Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgák 20 ezer forintba kerülnek.
Érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt abból a tárgyból tehető, amelynek a helyi tantervben meghatározott követelményeit a jelentkező teljesítette, a tudását osztályzattal értékelték, és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja. Az érettségi bizonyítvány megszerzését s a tanulói jogviszony megszűnését követően bármely
vizsgatárgyból tehető érettségi vizsga.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását