2024. május 7. - Gizella

A Fidesz tartaná az árakat

A Fidesz azt akarja elérni, hogy a villamos energia hatósági ármegállapítási lehetőségét 2008. január 1-je után is tartsák fenn.
2007. szeptember 13. csütörtök 12:49 - Hírextra

Felszólítjuk a parlamenti kormánytöbbséget, különösen a szocialista képviselőket, hogy a sokat hangoztatott szociális érzékenység jegyében támogassák a Fidesz törvényjavaslatát a hatósági árforma lehetőségének fenntartásáról a villamos energia területén - közölte Fónagy János, az ellenzéki párt parlamenti képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus értékelése szerint a jövő évre prognosztizált drasztikus energiaáremelés elviselhetetlen lenne a magyar családok és a hazai vállalkozások számára, a nagyvállalatok esetében pedig rontaná versenypiaci helyzetüket. Jövedelmi viszonyaik arányában a magyar családok az egyik legnagyobb energiaköltséget viselik az Európai Unióban - tette hozzá Fónagy János.

Mint elhangzott, magának az államnak van lehetősége és felelőssége az "energia-ársokk" megállítására, ezért elfogadhatatlan, hogy a kormány külső tényezőkre, olajár-emelkedésre, vagy a dél-európai erőművek kiesésére hivatkozik.

A képviselő példaként említette a villamos energia adóját, ami jelenleg a magyarországi energiaár mintegy 40 százaléka, és azt mondta, hogy csak külön engedélyekkel lehessen exportálni a hazai forrásból származó energiát. Ezek a módszerek nem újak, elterjedtek Nyugat-Európában és a tengeren túl is - jegyezte meg.

Fónagy János bírálta Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert, aki elmondása szerint nemrég azt mondta, hogy a szabadpiaci energiavásárlás, a fogyasztók szabad választása 5-15 százalékkal mérsékli a villamos energia árát, "egy szerdai budapesti konferencián viszont már a tárca szakállamtitkára is elismerte a jövő évi drasztikus áremelést".

A fideszes szakpolitikus becslése szerint mintegy 40 százalékos áremelésre lehet számítani, mivel a szabadpiaci energiakereskedelem tőzsdei árakat jelent, ami körülbelül ennyivel szakad el a termelési ártól. A képviselő megemlítette, hogy egy év alatt a kormány több mint 20 százalékkal emelte meg a villamos energia árát.

Kérdésre válaszolva Fónagy János rossz és felelőtlen döntésnek nevezte az állami vagyonról szóló törvény hétfői módosítását, amely lehetővé teszi a Magyar Villamos Művek (MVM) 25 százalékának eladását. Értékelése szerint arról van szó, hogy a maradék állami vagyon tortájáról néhányan le akarják szedni a mazsolákat, mivel az MVM az egyik legfontosabb része a megmaradt állami vagyonnak.

Újságírói érdeklődésre Fónagy János azt mondta, hogy a kormány financiális problémának tekinti az ország működtetését, egyre magasabb adókulcsokat szorít ki egyre kevesebb adófizetőből, "pedig a költségvetés helyzete nem az adókulcsokon, hanem a gazdaság állapotán múlik, ezért mérsékelni kellene az adóterheket és kiszélesíteni az adófizetői bázist".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását