2024. május 17. - Paszkál

Göncz Kinga a nagyköveti kinevezésről

A magyar diplomácia vérfrissítésre szorul, mivel egyre inkább képviselnie kell a nemzetgazdasági érdekeket is; ebbe a filozófiába illeszkedik Gönci János nagyköveti kinevezése az Egyesült Arab Emírségekbe - mondta a külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.
2007. október 18. csütörtök 19:43 - Hírextra

Göncz Kinga azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a parlament külügyi bizottsága keddi ülésén a kormánypárti képviselők szavazataival, a Fidesz ellenzése mellett támogatta Gönci Jánosnak, a Malév korábbi vezérigazgatójának abu-dzabi nagyköveti kinevezését.

Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek kedden azt mondta, az ellenzék az ülésen azt kifogásolta, hogy Gönci Jánosnak nincs külügyes és arab országokbeli tapasztalata, és a jelöltet politikai kinevezettnek tartják.

Ez a felvetés engem lepett meg a legjobban. Gönci János jelölése az én ötletem volt, miután ismertem tevékenységét a Malév élén. Úgy gondoltam, ki kellene küldeni egy olyan országba, amellyel gazdasági kapcsolataink szép sikerrel kecsegtetnek, ha megtaláljuk hozzájuk azt az embert, aki üzleti ismeretei, kapcsolatteremtő képessége, vezetői gyakorlata révén meg tudja találni, illetve mozgatni képes a megfelelő szálakat - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A külügyminiszter azt mondta, a jelölésnél természetesen nem számított Gönci János egykori KISZ-es múltja sem, hiszen erről ő nem is tudott, amikor felhívta.

"Egyáltalán nem árt ebben a helyzetben, ha több fontos, hadd ne mondjam, regionális kulcsországban olyasvalaki irányítja a képviseletet, aki konyít a nagyköveti megbízatásnak ehhez a részéhez is" - jegyezte meg Göncz Kinga.

Kitért arra, hogy az Egyesült Arab Emírségek történelme könnyen megtanulható, hiszen az ország 1972-ben alakult. Ugyanakkor - fejtette ki - az ország 7. helyet foglalja el ázsiai külgazdasági partnereink sorában, eddig 400 millió dollárt fektetett be Magyarországon és nem lenne baj, ha ez az összeg mihamarabb megtöbbszöröződne. Fontosnak nevezte, hogy 10-12 magyar cég jelen van az öböl menti államban, a Mol például komoly terveken dolgozik a térséggel kapcsolatban.

"Az egésznek semmi köze a politikához. És még csak nem is az első fecskéről van szó, hiszen korábban ugyancsak üzleti rátermettsége folytán került Londonba Czakó Borbála, aki az Ernst And Young magyarországi érdekeltségét irányította, mint ahogy Horvát János esetében is az nyomott a legtöbbet a latban, hogy egészen különleges személyes kapcsolatrendszer fűzi Kubához" - mondta a külügyminiszter.

Göncz Kinga leszögezte: a jövőben még több ilyen nagyköveti indítványa lesz.

Gönci János 2007 nyaráig a Malév vezérigazgatója, korábban pedig a légitársaság és a Budapest Airport igazgatósági tagja volt. A műszaki végzettségű nagykövetjelölt több éven keresztül tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását