2024. április 25. - Márk

Punkok Háza Bécsben

Jövő héten költözhetnek be a Punkok Házának első lakói Bécsben. A Johnstraßéban harmincan lelhetnek új otthonra; eddig a Mariahilfer Straßén lógtak a punkok.
2007. december 12. szerda 11:21 - Hírextra

A Punkok Házának Bécs 15. kerülete ad otthont, a harminc férőhelyes lakóingatlant Bécs Szociális Alapja, a Fonds Soziales Wien bocsátotta rendelkezésre. A projekt célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal felnőtteknek arra, hogy ismét megtalálják helyüket a társadalomban.

„A lakóknak szigorú szabályokhoz kell tartaniuk magukat” – mondta Bécs szociális ügyekért felelős városi tanácsnoka, Sonja Wehsely. Az intézményben a hét minden napján szociális munkások állnak majd rendelkezésre, és nem lesz klubhelyiség.

Azt egyelőre még nem tudni, hogyan viszonyulnak majd a lakók a szabályokhoz és a bábáskodó szociális munkásokhoz, a „Pankahyttn” (punktanya) nevet viselő kezdeményezés ugyanis önálló lakás-, kulturális és szociális projektet szeretett volna, amelynek keretében nemcsak otthonra lelhetnek, de rendezvényeket is tarthatnak. A jelenleg a Mariahilfer Straßén tanyázó punkok rövid házfoglalásokkal egyébként már többször is felhívták a figyelmet arra, hogy nincs hova menniük.
A megoldásként kidolgozott Punkok Háza projektet már a kezdetektől fogva heves támadások érték nemcsak a városi ellenzék, de a kerület lakói és polgármestere részéről is. A kerület elöljárója, Walter Braun sokáig a Ház helyszínválasztását kifogásolta, a közelben ugyanis óvoda, szemben pedig iskola van. Amikor azonban a város beleegyezett, hogy a hét minden napján szociális munkások álljanak készenlétben és foglalkozzanak a punkokkal, aggályai csitultak és beleegyezett a projektbe.

Az ellenzők viszont továbbra is attól tartanak, hogy a punkok majd a közeli Meiselmarktot és a metrómegállót szállják meg. Félelmeik eloszlatására információs kampányt kezdtek a körükben és egy nyílt nap keretében a Házban is körülnézhetnek.
A projektet egyébként folyamatosan figyelemmel kísérik és fél év elteltével kiértékelik. Amennyiben a punkok tényleg eltűnnek Bécs utcáiról, tovább folytatják.

Forrás: Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását