2024. március 29. - Auguszta

Pályázat a tévéelnöki posztra

Pályázatot ír ki a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége - olvasható a testület vezetőjének szerdai közleményében, amelyben - részletek említése nélkül - annyi szerepel: a nap fol
2007. október 17. szerda 17:53 - Hírextra

Az MTI korábban beszámolt arról: az elnökség munkaterve szerint szerdán kellett határozniuk arról, hogy kezdeményezik-e a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumnál: pályázat nélkül hosszabbítsák meg Rudi Zoltán tévéelnök jövő március elején lejáró mandátumát.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak.

Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre.

Amennyiben valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot.

Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát.

A legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét.

Az őt követő Horváth Ádám valamivel kevesebb mint másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként. Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt.

A negatív rekordot - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását