2024. április 24. - György

Kodály és a zenélő szerkezetek

Különleges rendezvényre várja szombaton az Országos Műszaki Múzeum Tanulmánytára a közönséget: a Kodály jubileumi év kapcsán bemutatják a közgyűjteményben őrzött zenélő szerkezeteket és azt az Európában egyedülálló módszert is, amelynek segítségével XXI.
2007. október 17. szerda 16:50 - Hírextra

A Múzeumok Őszi fesztiválja keretében megrendezett, Kodály Zoltán és a zenélő szerkezetek címet viselő programon Tóth Endre főmuzeológus segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az intézményben őrzött zenélő szerkezetekkel, Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén létrehozott népzenei tanszakának vezetője pedig Kodályról és a népzenegyűjtésről beszél.

A fonográfhengerek lejátszása a XXI. század technikájával címmel Manno Sándor villamosmérnök tart előadást az egykor népzenekutatók által is használt hengerek leolvasásának modern technológiájáról.

Az MTA SZTAKI kutatója az eljárásról az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a fonográfhengereket, amelyekre Bartók Béla és Kodály Zoltán is rögzítették gyűjtéseik során a hangot, optikai úton olvassák le. Hasonló módszerrel Manno Sándor tudomása szerint csak Amerikában dolgoznak.
A hengerekről a mélységi modulációval rögzített hangot a fonográf tűvel olvassa le, a számítástechnikai eljárással egy mikroszkópos kamera veszi le a jeleket. Előnye, hogy nem destruktív a lejátszás, vagyis nem rontja a henger állapotát. Sőt, így törött, illetve repedt hengerek is megszólaltathatók, hiszen a tű nem ugrik ki a sérült viaszhenger barázdáiból - mutatott rá a kutató.
Manno Sándor megjegyezte, hogy a modern technológiával egyelőre éppen olyan minőségben tudják visszaadni a felvételeket, mintha hagyományos módon játszanák le, de dolgoznak azon, hogy a fölösleges zajokat kiszűrjék, és később a hangminőséget javítani tudják.

Ez azonban még hosszabb kutatómunkát vesz igénybe.
A villamosmérnök hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy lemezkészítésre is alkalmas legyen a szisztéma.

A Kodály-napon a Országos Műszaki Múzeum Lágymányoson található tanulmánytárában Kodály Zoltán archív felvételei mellett élőben is felcsendül a zeneszerző muzsikája, cselló szólószonátáját Kántor Balázs gordonkaművész adja elő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását