2024. április 27. - Zita

Babits-emlékhajó a Dunán

Esztergomból indult útjára péntek délelőtt a költő születésének 125. évfordulójára emlékező Babits-emlékhajó, amely Budapest érintése után Szekszárdon ér célba. Az emlékhajó délben kötött ki Budapesten, ahol Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főti
2008. szeptember 19. péntek 16:05 - Hírextra
Az MTA Kupola-termében tartott sajtótájékoztatón Németh Tamás méltatta a két napos rendezvényt, amely véleménye szerint azt fejezi ki, hogy "mai, rohanó világunkban is meg tudunk állni, el tudunk gondolkodni és barátságos beszélgetések keretében együtt tudunk működni".

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta, a program célja az, hogy összekössék Babits életének emblematikus pontjait: Esztergomot, Szekszárdot és Budapest első kerületét.

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők visszatértek a költő életét megidéző vándorkiállításnak otthont adó hajóra, ahol részleteket hallhattak a feleség, Török Sophie naplójából, majd a budavári önkormányzat adott emlékműsort.

Az Esztergom, Szekszárd és a Budavári Önkormányzat közös szervezésében létrejött program csütörtökön vette kezdetét Esztergomban, ahol a résztvevők végigjárták a költő sétaútjait és ellátogattak felújítás alatt álló előhegyi villájába, amelyet a szervezők tájékoztatása szerint születésnapján, november 26-án szeretne átadni az önkormányzat.

A Budapesttől Paksig tartó úton a program szerint a szekszárdi Babits-emlékbizottság mutat be irodalmi összeállítást, majd a paksi kikötést követően busszal indulnak Szekszárdra, a költő szülővárosába. A városban verses irodalmi sétán látogatják meg a költő életének helyszíneit, valamint megnyitják a Babits Mihály művészetének jegyében rendezett V. Országos Festészeti Triennálét. A költő születésének 125. évfordulóján adják át a felújított szülőházat, ahol új állandó kiállítás is várja az érdeklődőket.

A Babits-hajó ötletének gondozását a pécsi egyetem szekszárdi Illyés Gyula főiskolai kara vállalta, a rendezvény fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, védnökei Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mayer Mihály pécsi megyéspüspök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását