2024. május 4. - Mónika, Flórián

Javított zenei hangzás

Az optimális teremhangzás érdekében elektroakusztikai rendszert építettek be a miskolci Művészetek Házának nagytermébe, a műszaki beruházás mintegy 80 millió forintba került - közölte az intézmény vezetője szerdán az MTI-vel.
2007. október 17. szerda 12:45 - Hírextra

Juhász Rita a rendszer beépítésének előzményeiről elmondta: Miskolcon az egykori Béke Mozi átalakításával készült el a Művészetek Házának épülete és már a tervezés során tudták, a nagyterem egyik fő funkciója az lesz, hogy megfelelő helyet és körülményeket biztosítson a Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenyei számára.

A hangversenytermek alapvető igénye a viszonylag nagy köbtartalom, az optimális állapot a 10 köbméter/fő lenne a befogadóképességet és a nagyzenekari létszámot együttesen figyelembe véve, ám a meglévő épületben - a tetőzet maximális kibontása után is - mindösszesen 6,2 köbméter jutott egy főre - részletezte az adatokat Juhász Rita.

Hozzátette: a számítógépes teremakusztikai modellvizsgálatok alapján megállapították, hogy a hangversenyteremben - annak viszonylag kis köbtartalma miatt - nem biztosíthatók a koncertekhez szükséges optimális akusztikai paraméterek, különös tekintettel a megfelelő utózengési időre, ezért volt szükség a Carmen elnevezésű rendszer beépítésére.

A műszaki megoldás részeként az oldalfalakra és a mennyezetre huszonhat "cella" egységet (mikrofon és hangsugárzó) helyeztek el, ebből a pódiumnál hét található. A rendszer üzemeltetése, kezelése egyszerű, a kívánt utózengés konfiguráció egy kisméretű, mobil táblán megjelölt pont érintésével kapcsolható - tette hozzá az intézmény vezetője.

Beszámolt arról, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a beruházás jelentősen javítja a nagyterem akusztikáját, a zenei hangzást. A helyiség erkély részén egy speciális "hurkot" is kialakítottak a hozzá tartozó műszaki berendezéssel együtt, amely a hallássérültek részére is kifogástalan hangzásélményt biztosít - hangsúlyozta Juhász Rita.

A miskolci Művészetek Háza - hatszáz fős hangversenytermével - 2006 szeptemberében nyílt meg. Az épület teljes átalakításának költsége mintegy egymilliárd forint volt, ennek négyötödét állami forrásból biztosították. Az akusztikai adatokat már a tervezéskor ismerték és a zenekar már akkor egyetértett a Carmen rendszer beépítésével, de pénzügyi okok miatt a kivitelezéskor erre nem kerülhetett sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását