2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kokas, Orosz, Mészáros

Kokas Ignác, Orosz János, Mészáros Géza és Mészáros Bori festményeit bemutató tárlat nyílt pénteken az Újbuda Galériában; a budapesti Kelenhegyi úti Művészház egykori és mai lakóinak képeit csaknem egy hónapon át láthatja a XI. kerületi kiállítóteremben a
2008. április 25. péntek 18:22 - Hírextra

Molnár Gyula, Újbuda polgármestere a kiállítás megnyitóján a négy festő képeit méltatva hangsúlyozta: "a művészet lényege, hogy olyan dolgot tud nekünk mutatni, amit mi nem látunk".
Feledy Balázs művészeti író köszöntőjében rámutatott: a négy művészt az köti össze, hogy mindannyian a kerületben található Kelenhegyi úti Művészház lakói voltak, vagy jelenleg is azok.
Bár négy különböző nemzedéket képvisel Kokas Ignác, Orosz János, Mészáros Géza és Mészáros Bori, műveik remekül megférnek egymás mellett - vélekedett Feledy Balázs.

Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművészről szólva kiemelte, hogy a XX. századi magyar festészet jelentős megújítójaként tartják számon. Természetközeli őserő érezhető a képeiből, de mindig titkokkal vannak tele a varázslatos, nagy tereket kinyitó alkotásai, különös enigmatikusság árad belőlük - fogalmazott a művészeti író, aki a tárlaton látható három festmény közül A tó titka című alkotást emelte ki.

Orosz János kiváló művész, aki tavaly múlt 75 esztendős, akkor kezdte az iskolát, amikor Kokas befejezte - mutatott rá Feledy Balázs. Mint mondta, Orosz János jellemzően figurális művészetét felfokozott szuggesztivitás jellemzi. "Az indulatokat megörökítő, ütközéseket vállaló konok alkotó, aki az erő festőjeként jellemezhető" - hangsúlyozta a művészeti író, hozzátéve, Orosz János két olyan képe látható a jelenlegi tárlaton, amely a civilizációt ábrázolja: a Római vízvezetékek romjai és a Kerítésen túl.

Mészáros Géza Bernáth Aurél utolsó növendékeinek egyike volt, műveit a misztikusság hatja át - fogalmazott a művészeti író, kiemelve, hogy munkái a merített papír és az aranyfüst speciális alkalmazása révén váltak "szakrálissá", így lett "szentté a profán anyag". A Zöld föld és A király című képeken egyszerre érezhető a pusztulás és felmagasztalódás.

Mészáros Bori a nyolcvanas években született nemzedék tagja, nagy intellektusú egyéniség, aki figurális képi világát régóta építi - mondta Feledy Balázs, a kiállított alkotások közül kiemelve a művész Kétféle óhaj című festményét. A kép egy profán kórházi jelenetet ábrázol, amelyet azonban filozófiai magasságba emel azáltal, hogy Weöres Sándor Kétféle óhaj című kétsoros versét idézi - vélekedett a művészeti író.

A 14 festményt felvonultató tárlat május 20-ig látható az Újbuda Galériában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását