2024. április 24. - György

Zenedíjak a szakma nagyjainak

A szakma "nagy öregjei" közül tizenegyen kapták meg "A magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze" címet kedden Budapesten; a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által első alkalommal odaítélt elismerő cím mellé nyugdíjkiegészítő
2007. október 16. kedd 16:12 - Hírextra
A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) elnöksége 2007 tavaszán alapította meg "A magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze" elismerő címet, a nem sokkal korábban elhunyt Kossuth-díjas táncos, Havas Ferenc ötlete alapján.

Az elismerést azok a kiemelkedő előadóművészek kaphatják, akik még nem részesültek olyan magasabb szintű díjban, amely nyugdíjkiegészítő járadékra jogosít.

A díjazottak személyére a különféle szakmai egyesületek, szakszervezetek tehetnek előzetes javaslatot, amelyet az MZTSZ elnöksége véleményez.

"A magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze" elismerő címhez az MZTSZ elnöksége által létrehozott alap, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége előadóművészi jogvédő irodájának zene- és táncművészeti jogdíjbizottsága támogatásával, havi nyugdíjkiegészítő járadékot biztosít.

Az elismerést Gyimesi László szakszervezeti főtitkártól hat muzsikus, két énekes és három táncművész vehette át a fővárosi ünnepségen.

Megkapta az elismerő címet Balassa P. Tamás karmester, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió zenei műsorainak hangszerelője, népszerű szimfonikus és szórakoztató zenei kompozíciók, táncdalok, sanzonok szerzője; Berkes Balázs dzsesszbőgős, aki rádiós és televíziós munkái mellett magyar és nemzetközi sztárokkal muzsikált együtt; valamint Gaál Gabriella nótaénekes, a Magyar Rádió énekese, zenei szerkesztője (Nótakalendárium, Nótaböngészde) majd később a Magyar Televízió rendszeres szereplője, a "Nyílik a rózsa" énekverseny szervezője.

A díjazottak között volt Geiger György trombitaművész, előbb a Magyar Állami Operaház, majd 1969-tól Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szólótrombitása, a világszerte elismert Modern Rézfúvós Együttes megalapítója; Jónás Mátyás prímás, a Rajkó Zenekar alapító tagja és prímása, az Állami Budapest Táncegyüttes és a 100 Tagú Cigányzenekar prímása; és Kovács Erzsi táncdalénekes, akinek több, mint száz hanglemeze jelent meg, mintegy két és félmillió példányban, és aki a mai napig is vállal fellépéseket.

A zenei szakma díjazottja még Miklós György zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és Tanárképző Intézetének volt tanára, az Országos, majd Nemzeti Filharmónia szólistája; és Ungár István szórakoztató zenész, szaxofon-, fuvola- és klarinétművész, a műfaj egyik legnagyobb magyarországi alakja.

A táncművészek közül Mátyus Zoltán, a Magyar Állami Népi Együttes alapító tagja, egykori tánckarvezetője, szólótáncosa; Katona Györgyné Ripka Ilona táncművész, szintén a Magyar Állami Népi Együttes alapító tagja, Rábai Miklós egykori asszisztense; valamint Varga Erzsébet táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes egykori szólistája vehette át az elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását