2024. április 18. - Andrea, Ilma

Opera, bál, foci és börleszk

A szokásos, nagy port felverő, híresztelések és cáfolatok által kísért előkészületek idejében megtörténtek, hogy a bécsi Operabál vendégei semminek se érezzék hiányát. Hetek óta téma a "bálok bálja", és az elmaradhatatlan kellékek is a helyükre kerültek:
2008. január 31. csütörtök 19:07 - Hírextra
Desirée Treichl-Stürgkh személyében nem csak új, dekoratív háziasszonnyal büszkélkedhet a rangos esemény, hanem neki köszönhetően némi - modernséget és sikkességet szolgáló - ráncfelvarrást is kapott a bál.

A júniusi osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság jegyében "futballbalett" vezeti be az estélyt, sőt a nyitányt az a José Carreras sztártenor énekli, aki maga is lelkes futballrajongó hírében áll. A mintegy hétezer fős vendégseregbe pedig a bőrlabda olyan rangos képviselőit is meghívták, mint például Franz Beckenbauert, a "császárt".

A háziasszony nem rejtette véka alá: az ő ötlete volt, hogy az egész estét a rózsaszín különböző árnyalatai lengjék be. A belső termeket 32 000 darab, rózsaszínű és halvány vörös rózsával díszítették föl, amelyeket egy salzburgi kertészetből szállítottak.

Mint minden évben, most is lázas találgatás előzte meg, hogy kik lesznek a fővendégek, ki kinek a karján jelenik meg - vagy éppenséggel marad távol. Szó volt arról, hogy esetleg eljön Bill Clinton volt amerikai elnök, vagy a Beckham-házaspár és még jó néhány ismert világsztár, köztük Teri Hatcher a Született feleségekből. Utóbbiról már biztosan tudni, hogy ott lesz a bálon.

Nem kis izgalom övezte, hogy az egyik törzsvendég, a dúsgazdag osztrák építőipari nagyvállalkozó, Richard Lugner, aki mindig is híres-hírhedt volt a páholyában felbukkanó hölgyekről, idén kit kíván bevezetni az elit világába. Tavaly Paris Hiltont látta vendégül, most állítólag Susan Sarandon hollywoodi filmsztárt akarta meghívni. Végül azonban "be kellett érnie" a sajátos stílusú vetkőzőszámairól nevezetessé vált Dita von Teese-vel, Marilyn Manson volt élettársával. Döntése nem kis felhördülést és megbotránkozást váltott ki: egy sztriptíztáncosnő a társadalom krémjét képviselő sokadalomban.

Dita von Teese szerda este a sajtóban "Habarcsként" emlegetett iparmágnás nevét viselő, a Gürtelen lévő Lugner City bevásárlóközpont mozitermében a meghívott vendégek szórakoztatására fölöttébb lenge öltözetben megmártózott egy hatalmas martinis pohárban. Délután pedig autogramot osztogatott, állítólag nagyobb sikere volt, mint Paris Hiltonnak. Amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mégis, mi a foglalkozása, azt válaszolta: burleszktáncosnő. A 75 éves építőmester mindenesetre jelezte: természetesen megtiszteltetésnek veszi, hogy a 35 éves hölgy elfogadta a meghívását, keringőzni azért nem fogja felkérni... Kiengesztelésül egy értékes, ezüst Sissi-csillaggal ajándékozta meg, amelyet az egykori császárné a hajában viselt.

Bár az előző két évben csupán néhány tucatnyian próbálkoztak azzal, hogy az Operánál kifejezzék tiltakozásukat, amiért egyesek "flancos rongyrázáson" hatalmas összegeket herdálnak el, miközben másokat szegénység sújt, a hatóságok bejelentették, hogy az idén újra lezárják a környékét, és hétszáz rendőrt készenlétben tartanak, nehogy bármi is megzavarja a rendezvényt. Ugyanis a múlt héten egy egyetemi bál után egy "ellencsoport" váratlanul randalírozni kezdett a Múzeum Negyednél, aminek jó néhány megrongált pad és felgyújtott szemeteskuka látta a kárát.
Az általában a farsang utolsó vasárnapját megelőző csütörtökön megrendezésre kerülő Operabál, amelynek színes forgatagát mint minden évben, most is milliók csodálhatják meg a televízióban, tulajdonképpen a bécsi báli szezon ünnepélyes záró eseménye, egyfajta betetőzése az évadnak. Egyszersmind legjövedelmezőbb vállalkozása is: a tavalyi estély minden kétséget kizáróan nagy anyagi sikert jelentett a Staatsoper számára, a tiszta nyereség 1,1 millió euró volt. Az idén hasonló nagyságú haszonra számítanak.

A bécsi üzleti világ egyébként nem kevesebb, mint 54 millió eurós összbevételt remél az idei báli évadtól, hat százalékkal többet, mint az előző évben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását