2024. április 29. - Péter

Szükség volt Nagy imrére

A magyar szabadságmozgalomnak szüksége volt Nagy Imrére, Nagy Imrének pedig szüksége volt a nemzetre, hogy 1953-as reform-kormányprogramja a forradalomban teljesedhessen ki - mondta Jánosi Katalin, Nagy Imre mártír miniszterelnök unokája hétfőn Budapesten
2008. október 27. hétfő 16:53 - Hírextra
Kiemelte, hogy Nagy Imre a haláltól sem rettent vissza, "kiállt értünk is, nem hagyta el a forradalmat és szabadságharcot, nem árult el bennünket". Beszédében hangsúlyozta, hogy a kiállítás - amellyel a történész és muzeológus szakma is elégedett lehet - tükrözi nagyapja "életszeretetét, befogadó nyíltságát, kiegyensúlyozott nyugalmát, konszenzusteremtő és elfogadó emberszeretetét".

Jánosi Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy 1953-ban ebben az épületben készítette el Magyarország új kormányprogramját, 1955-ben itt írta a sztálinizmus kritikáit, és ebben a házban ünnepelte 1956. június 6-án "az akkor még félreállított Nagy Imre" hatvanadik születésnapját, amelyen "megjelent a magyar értelmiség színe-java". Innen indult 1956. október 23-án este a Parlamentbe, és itt töltötte szabad emberként utolsó éjszakáját.

Örömének adott hangot, hogy sikerült visszaszerezni a szerb államtól azt a nagy mennyiségű Nagy Imre-jegyzetet, amelyet 1956-ban a forradalom leverése után ide menekülve a jugoszláv nagykövetségen készített, és most a Magyar Országos Levéltárban dolgoznak fel.

Mink András, a kiállítást készítő történész rámutatott: a tárlat négy egységre tagolható, az első születésétől 1945-ig, a második 1945-1956-ig mutatja be Nagy Imre életútját, a harmadik 1956-os tevékenységét eleveníti fel, míg a negyedik az 1956-1989 közötti, a néhai miniszterelnököt érintő eseményeket dolgozza fel, egészen a holttest exhumálásáig és az ünnepélyes újratemetésig.

Kitért arra, hogy az interaktív asztalokon három sávra osztva egyenként mintegy 15-20 kivetített, elektronikus úton lapozható kép látható, amelyekhez kommentárok tartoznak. A kiállítást színesíti a Nagy Imréről készített körülbelül hatvan filmrészlet és hangdokumentum. Az illusztrációk közrebocsátásáért köszönetet mondott a Magyar Távirati Iroda történeti fotótárának, a Magyar Nemzeti Múzeum történeti képtárának, valamint a Fekete Doboz Alapítványnak.

Ifjabb Rajk László, a kiállítás látványtervezője annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a Nagy Imréhez köthető eseménysorozatokat az emlékház új vállalkozása "skanzenszerűen", a politikust lakóhelyén mutatja be. A kormányfő magyar, orosz és német nyelvű kézírásának töredékeit freskószerűen vitték fel a falakra. Az 1949-ben koncepciós perben halálra ítélt belügy- majd külügyminiszter Rajk László fia hozzátette: a Nagy Imréről szóló tudásanyagot leginkább a fiatal nemzedékek számára készítették.

A Nagy Imre Emlékházban élethűen berendezték a miniszterelnök dolgozószobáját, amelyben látható néhány személyes tárgya, így többek között jegyzeteinek töredéke. Itt egy korabeli rádióba beépített cd-ről hallható Nagy Imre utolsó szó jogán mondott beszéde, amit kivégzése előtt mondott a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa előtt 1956. június 15-én. A többi helyiségben megtekinthető egyebek mellett Nagy Imre szemüvege, fényképezőgépe, sakktáblája, bőröndje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását