2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fimfesztivál Budapesten

A kortárs európai, ázsiai, tengerentúli és magyar dokumentumfilm-termésből válogat az idén a november 6-án kezdődő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2007. október 16. kedd 07:13 - Hírextra

A negyedik alkalommal megrendezendő fesztivál védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság; helyszíne a budapesti Toldi mozi és a Cirko-Gejzír lesz - írta a fesztivál sajtófőnöke.

Seres Mariann tájékoztatása szerint a hatnapos rendezvényt egy díjnyertes kínai film, Vejcsün Csen (Weijun Chen) Szavazz rám, légyszi! című alkotása nyitja meg.

A 26 országból érkező, több mint 400 alkotás többsége a Föld szegényeit ábrázolja, a menekülttáborokban, a polgárháborús övezetekben, betegségek sújtotta vidékeken, politikai elnyomás alatt, katasztrófák, nyomor és tudatlanság közt, kitaszítottan vagy kizsákmányoltan élők világát hozza testközelbe.

Az ismertető szerint a filmek az emberi butaság és kegyetlenség torokszorító dokumentumai is egyben.

A fesztivál, amelyet az OSA Archívum (a Közép-európai Egyetem társintézménye) és a Verzió Film Alapítvány szervez, több blokkból áll össze: a mintegy félszáz alkotást felvonultató főprogram kortárs dokumentumfilmeket mutat be, a retrospektív összeállítás pedig egy kiemelkedő dokumentumfilmes munkásságát tekinti át vagy egy adott témát ismertet különböző perspektívákból. A programban oktató jellegű filmek is szerepelnek.

A vetítéseket beszélgetések követik a filmrendezők, valamint a témát és a helyszínt jól ismerő jogászok, történészek, szociológusok, emberi jogi aktivisták részvételével.

A filmes fesztiválhoz fotókiállítás és workshopok is kapcsolódnak.

Noha a Verzió nem versenyfesztivál, a közönség díjazhat szavazataival egy filmet, amely a Művészet és Kultúra Díj / Közönségdíj mellett 1000 dolláros jutalomban részesül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását