2024. március 29. - Auguszta

Félezer éves kőtáblát találtak

Több mint ötszáz éves, elveszettnek hitt kőtábla került elő egy művészettörténész gyűjteményéből. A XV. századból származó tábla Szent Imre születésének állít emléket, megtalálója, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos titkára otthon őrizte több mint 20 éve
2007. november 13. kedd 22:46 - Hírextra
A kőtáblát a XV. században Kálmáncsay Domonkos, Mátyás király diplomatája, Fehérvár akkori prépostja állíttatta István király fiának, Szent Imrének születésének emlékére. A kőtábla később eltűnt. Létezését Pray György, Salamon királyról és Szent Imréről szóló könyve bizonyította, ebben található a táblára vésett szöveg.

A tábla egy 30X40 cm-es darabját Szűcs György, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos titkára találta meg a 80-as években, a fehérvári jezsuita, ma ciszterci templom melletti építési területen.

Szűcs György a Független Hírügynökségnek elmondta: otthon őrizte több mint 20 éve a táblát, de nem tudta, hogy mi is valójában. A napokban azonban megnézte a Szent Imre 1000 éve c. kiállítást, ahol Pray György szövegét olvasta, és ráismert, hogy a kőtáblán ennek a szövegnek a fele olvasható.

Szűcs György a leletet a fehérvári Egyházmegyei Múzeumnak adományozza. A tábla a szakértők szerint nem bizonyítja, hogy Szent Imre Fehérváron született, csak azt, hogy a XV. században is úgy tudták, a város volt a szülőhelye.



Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását