2024. május 2. - Zsigmond

Élelmiszergyűjtés

Rászorulóknak gyűjtöttek élelmiszert szociális munkások szombaton Oroszlányban, a nagyobb üzletek előtt. Az adományokat vasárnap délelőtt számolták össze, így kiderült, hogy azokból több mint 40 család körülményein tudnak segíteni.
2007. október 14. vasárnap 16:30 - Hírextra
Az összegyűlt élelmiszereket október 17-én, a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján juttatják el a rászorulóknak. Az akció tapasztalata, hogy nem a gazdagok, hanem főleg a szegény emberek segítenek a szegényeken.

Az Önkormányzati Szociális Szolgálat és az Életút Oroszlányi Segítők Egyesületének munkatársai nem pénzt kértek, hanem arra biztatták az üzletekbe érkezőket, hogy bevásárló kocsijukba - anyagi lehetőségeikhez mérten - tegyenek egy-egy tartós élelmiszert is a rászorulók számára. Végül több, mint 120 kg liszt, 70 kg cukor, 50 csomag rizs, majdnem 700 különböző méretű konzerv, és több mint száz csomag száraztészta gyűlt össze. A szociális szolgálat ebből juttat el szerdán majdnem 40 rászoruló családnak, illetve idős embernek egy-egy, kb. 10-12 kilogrammnyi csomagot. Olyan családokat támogatnak, akiknek időnként a napi egyszeri meleg étel is elérhetetlen, valamint olyan idős embereket, akiknek a szolgálattól rendelt ebéd és a rezsi kifizetése mellett havi 4-5 ezer forint marad a megélhetésre.

"A szociális munkások jól ismerik őket, és pontosan fel tudják mérni, kinek, mire van szüksége." - mondta el Répási Jánosné a szolgálat vezetője, azt is hozzátéve: az adományok megmaradó része a kríziskamrába kerül, hiszen a tél beköszöntével sajnos szinte mindennapos a kérő mondat: "Ma még egy falatot sem ettem..."

A szakember szerint főleg a szegény ember segít a másik szegény emberen. Míg a magasabb árfekvésű üzleteknél sokan adakozás nélkül sétáltak el a szociális munkatársak mellett, addig azoknál a boltoknál, ahová a kispénzű emberek járnak, átlagosan minden tíz vásárlóból kilenc gondolt a rászorulókra.

Az oroszlányi szociális szolgálat által ellátottak száma évi 1800 fő. A családok átmeneti otthonában átlagosan 40 családdal számolhatnak, a hajléktalanszálló nappali melegedőjébe 50-60 személy tér be naponta, s az 50 fős éjjeli ellátás telente "csúcsra fut", de a többi évszakban is majdnem eléri a negyvenet azok száma, akik éjszakánként ott hajtják le a fejüket. A gyermek gondozottak száma meghaladja a háromszázat.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását