2024. április 20. - Tivadar

Cannes-i díjas román filmek az Urániában

Nagy nemzetközi sikereket aratott román filmeket mutatnak be keddtől vasárnapig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotások között szerepel az idei Cannes-i Filmfesztivál fődíjas filmje, Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap című munkája is.
2007. október 14. vasárnap 13:52 - Hírextra
A filmhéten 8 játékfilmet, 1 kisjátékfilmet és 3 rövidfilmet nézhet meg közönség és a filmes szakma az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A programban levetítik az idei Cannes-i Filmfesztivál "Un certain regard" elnevezésű szekciójának nagydíjas alkotását, Cristian Nemescu: Kaliforniai álom (végtelen) című sikerfilmjét is.

A filmhéten a közönség megnézheti az első román Cannes-i díjazott művet is, az 1965-ben rendezői díjjal elismert Liviu Ciulei: Akasztottak erdeje című munkáját. A román filmes seregszemlén levetítik a világhírű Lucian Pintilie: A tölgy és A helyszíni szemle című játékfilmjét is.

Az Urániában bemutatják Cristian Mungiu első, szintén nemzetközi sikert aratott Nyugat című filmjét, valamint Zapping című rövidfilmjét. A közönség láthatja Cristian Nemescu kisjátékfilmjét, a Marilena a P7-ből-t, valamint a 2004-ben Karlovy Vary-ban a legjobb rövidfilm díját elnyerő Corneliu Porumboiu: Utazás a városba című munkáját.

Catalin Mitulescu a 2004-es Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmás Forgalom című rövidfilmjével szerepel a válogatásban. Radu Muntean: A düh című tragikomédiájával, Nae Caranfil pedig a Filantropica, avagy emberbaráti szeretet című komédiájával mutatkozik be a magyar közönségnek.

A román filmhét részletes programja a: www.urania-nf.hu oldalon olvasható.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását