2024. május 6. - Ivett, Frida

Megnyugtató döntés iparűzési adó ügyben

Megnyugtató döntést hozott az Európai Bíróság (EB) a helyi iparűzési adó ügyében - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel.
2007. október 11. csütörtök 20:50 - Hírextra

A közlemény szerint a döntés azért megnyugtató, mert eloszlatta a hazai önkormányzatokat fenyegető költségvetési bizonytalanságot. Budapesten országosan a legmagasabb, mintegy 170 milliárd forint a helyi iparűzési adóból befolyó összeg, amiből a kerületi önkormányzatok és a Fővárosi Önkormányzat megosztottan részesülnek - tette hozzá.

A helyi iparűzési adó eltörlése azonban nemcsak a itt, hanem a szűkebb költségvetési keretek között gazdálkodó vidéki önkormányzatok nagy részénél is beláthatatlan következményekkel járt volna - mutatott rá Ikvai-Szabó Imre.

Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Bíróság csütörtöki döntése a magyar iparűzési adóról jó hír az önkormányzatoknak, mert mintegy 400 milliárd forintos bevételük van ebből az adónemből, és jó hír a központi költségvetésnek is, mert ellenkező előjelű ítélet esetén ekkora összeget kellett volna átcsoportosítani a kieső önkormányzati bevételek pótlására.

Kovács László megjegyezte, hogy a döntés ugyanakkor rossz hír a vállalkozásoknak, akik versenyképességük javulását remélték az iparűzési adó eltörlésétől.

Hozzátette: tudomása szerint a magyar kormány gondolkodik az iparűzési adó más adókkal történő kiváltásán, illetve mértékének csökkentésén, ám erről várhatóan csak a későbbiekben születik döntés.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy nyolcvan perben 1.000 milliárd forint nagyságrendű összeget érint az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett döntése, amelyben az uniós joggal összhangban lévőnek ítélte a magyarországi helyi iparűzési adót.

Véleménye szerint a magyar költségvetés szempontjából az EB mostani előzetes döntése létkérdés volt, hiszen a pert indítók több évre visszamenőleg kérték az iparűzési adó visszatérítését.

"Az Európai Bírósághoz az LB egyik pénzügyi tanácsának eljáró bírójaként fordultam, hogy döntse el, vajon összhangban lévő-e a magyarországi helyi iparűzési adó az európai uniós joggal" - idézte fel a mostani döntés előzményét Lomnici Zoltán, aki jelezte, hogy az EB a feltett kérdésre adott most igenlő választ ítéletében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását