2024. április 27. - Zita

Az MDF forrong, ujjal mutogat

Az MDF hiteltelennek tartja, hogy Bokros Lajos EP-listavezetői pozíciója kapcsán éppen Stumpf István próbálja kioktatni őket a konzervativizmusról.
2009. március 11. szerda 16:41 - HírExtra
A Herényi Károly elnökhelyettes által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott szerdai közleményben az MDF egyrészt szóvá teszi Orbán Viktor egykori kancelláriaminiszterének pártállami múltját, másrészt felidézi, hogy 2006-ban maga Stumpf mondta Bokros Lajosról, hogy ő az az ember, aki "meghatározott mandátummal" véghez tudná vinni a konvergenciaprogramot.

"Az antalli örökséget megtartottuk, a hiteltelen +stumpfi+ kettős mércéből nem kérünk" című közleményben a párt utal arra, hogy Stumpf István a nyolcvanas években "a senki által meg nem választott MSZMP KB tagjaként, a KB Társadalomtudományi Intézetének munkatársaként" tudatosan vett részt a rendszer fenntartásában.

Mint megjegyzik: "hiteltelen", amikor az antalli örökséget az a Stumpf István „független politológus” kéri számon a húsz éve következetesen konzervatív politikát folytató MDF-en, aki ilyen pártállami múlt után "jó időben és jó helyen gyorsan irányt váltott", hogy a Fidesz ideológusa lehessen.

Különösen furcsák Stumpf István kijelentései annak fényében, hogy 2006-ban éppen ő javasolta Bokros Lajost miniszterelnöknek egy szakértői kormány élére - olvasható az MDF közleményében.

Mint emlékeztetnek: Orbán Viktor egykori kancelláriaminisztere azért tartotta Bokrost jó jelöltnek, mert a külföld előtt is hitelesen tudná képviseli a reformokat: „azt tudná üzenni, hogy mégiscsak van egy olyan ember, aki meghatározott mandátummal, meghatározott időn keresztül el tudja vinni a konvergencia-programot és az államháztartás rendbetételét is”.

Ezek után felteszik a kérdést: "két év alatt mi változott meg (ismét) Stumpf István gondolkodásában?", majd megjegyzik: éppen a Stumpf-féle kettős mérce, a tudatos félrevezetés mérgezi az országot évtizedek óta.

Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában 2006. október 3-án beszélt Bokros Lajosról, akiről akkor azt jelentette ki: Bokros egyszer már bebizonyította, hogy képes csomagokat menedzselni. Ehhez azt is hozzátette: a volt pénzügyminisztert tartja a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, hiszen Bokros tíz év óta "sokat fejlődött", azaz immár "arra is alkalmas lenne, hogy a szociális teherviselés terheit sokkal jobban szét tudja teríteni".

Az MDF nyilatkozatának az az előzménye, hogy Stump István szintén az InfoRádió Aréna című műsorában az MDF hétfői bejelentése után arról beszélt: Dávid Ibolya politikai ámokfutásba kezdett, s politikai öngyilkosságba kergeti az MDF-et azzal, hogy hétfőn a parlamentben konstruktív bizalmatlansági indítványt javasolt a miniszterelnök ellen, kormányfőjelöltnek pedig Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét, pártja európai parlamenti listavezetőjét nevezte meg.

Stumpf István úgy fogalmazott: Dávid Ibolya "íróasztal mellett született ötletek és politikai sakkjátszmák eszközéül szegődött", hiszen pontosan lehetett tudni azt, hogy egy évvel a választások előtt egy olyan párt elnöke, amely antalli hagyományokat tart magáénak, nem állhat elő azzal, hogy Bokros Lajost javasolja EP-listavezetőnek, majd miniszterelnöknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását